Letná sezóna začína. Na pekelné horúčavy je povolaná armáda, v pohotovosti sú aj drony

Letná sezóna začína. Na pekelné horúčavy je povolaná armáda, v pohotovosti sú aj drony
Veronika Salayová

Tohtoročné leto má byť mimoriadne horúce, čo zvyšuje riziko sucha a požiarov. Do boja s „pekelným“ letom povolávajú niekoľko tisíc hasičov, a dokonca aj armádu a drony.

 

Je tu leto a európski meteorológovia už teraz vedia predpovedať, že tohtoročné leto bude mimoriadne horúce v Európe a hlavne na Balkáne.

Meteorológ Zoran Vakula v sobotu varoval, že v Chorvátsku sa očakáva skutočne pekelné leto, počas ktorého sa zvýši riziko sucha. Dodal, že rok 2024 nemusí byť rekordný, ale bude medzi piatimi najteplejšími rokmi v chorvátskej histórii.

Predpovede na júl a august naznačujú veľmi vysokú pravdepodobnosť kladnej odchýlky od priemernej mesačnej teploty vzduchu pre oba tieto mesiace.

 

Príprava na boj s lesnými požiarmi v Chorvátsku

Na boj s následkami horúčav v Chorvátsku bolo delegovaných päťtisíc hasičov, dvesto vojakov, štyri hasičské lietadlá, drony a kamery, informoval v nedeľu denník Jutarnji list.

Šéf chorvátskych hasičov pripomenul, že v prvom polroku 2024 bolo zaznamenaných o 21 % viac požiarov ako v rovnakom období predchádzajúceho roka. V letnej sezóne predpokladajú väčšie nebezpečenstvo požiarov, a to najmä v južnej Dalmácii, dodal.

V oblasti ohrozenej požiarmi bolo rozmiestnených 226 kamier, z toho 82 v nových lokalitách. Najdôležitejšou zmenou je úplne nový komunikačný systém, ktorý budú hasiči využívať. 

Chorvátski hasiči dostanú aj 800 nových zariadení a po prvý raz budú mať vlastný komunikačný systém nezávislý od polície. Okrem toho im bude pridelených 78 nových vozidiel na hasenie lesných požiarov. 

 

Do tohtoročnej sezóny lesných požiarov sa v porovnaní s minulým rokom investovalo v Chorvátsku o tri milióny eur viac.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd