Letné počasie končí. Za rohom je prudká zmena

Letné počasie končí. Za rohom je prudká zmena
Peter Minárik

Veľmi teplé a letné počasie, ktoré aktuálne zažívame na našom území nateraz končí a za bránami je ochladenie, ktoré príde už o pár hodín. Za dverami je studený front, a tak sa s veľmi teplým počasím na pár dní rozlúčte.

Aktuálne zažívame na našom území veľmi nezvyčajné teploty. V porovnaní s dlhodobým normálom je až o 10 °C teplejšie ako býva v súčasnú ročnú dobu bežné. Teploty prekonávajú letnú hranicu +25 °C a v okolitých krajinách dokonca zaznamenali pokorenie tropického dňa, teda hranicu +30 °C.

Teraz je však pred nami ochladenie, ktoré výrazne zníži teploty na našom území. Nebude však zima, len sa teploty vrátia na úroveň dlhodobého normálu.

Postúpi zrážkovo nevýrazný front

Cez strednú Európu aktuálne postupuje studený front. Ten sa aktuálne nachádza nad Nemeckom, kde prináša dážď. V priebehu dnešného večera sa tento studený front dostane nad územie Česka, kde sa môžu vyskytnúť aj búrky.

 

V priebehu nočných hodín a skorého rána postúpi studený front nad naše územie, avšak už nebude zrážkovo výrazný. Studený front prinesie zrážky len slabé a ojedinelé, no dostaví sa ochladenie.

Počas zajtrajšieho dňa sa letné teploty očakávajú ešte na juhu a východe územia, zatiaľ čo na zvyšku krajiny bude výrazne chladnejšie. Maximálne teploty sa v niektorých lokalitách, najmä na krajnom západe a severozápade nemusia dostať nad hranicu +15 °C.

očakávané maximálne teploty počas stredy
očakávané maximálne teploty počas stredy

Rozfúka sa vietor

V ranných hodinách si treba dať pozor aj na vietor, ktorý začne silnieť na väčšine územia, no najveternejšie bude na západnom Slovensku. V Podunajskej nížine by malo byť najveternejšie a nárazy vetra tu budú dosahovať rýchlosť aj od 60 do 80 km/h.

 

V priebehu najbližších hodín sa tak pripravte na výrazné ochladenie, ktoré sa najskôr dostane na krajný západ a severozápad a postupne aj nad zvyšok krajiny.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd