LETNÝ SLNOVRAT 2023 je za dverami: Kedy začína astronomické leto?

LETNÝ SLNOVRAT 2023 je za dverami: Kedy začína astronomické leto?
Veronika Salayová

Tohtoročný letný slnovrat je za dverami! Čoskoro nastane najdlhší deň v roku, ktorý oficiálne odštartuje astronomické leto. Tento rok spolu s astronomickým letom nastáva na Slovensku aj prvá tohtoročná vlna horúčav. 

Letný slnovrat označuje okamih, kedy na severnej pologuli začína astronomické leto, teda nastáva prvý letný deň z astronomického hľadiska. V tento deň je najdlhší deň a najkratšia noc.

Na severnej pologuli obvykle nastáva 20. alebo 21. júna, ale výnimočne môže pripadnúť aj na iný dátum. Na južnej pologuli je to, samozrejme, opačne a v tomto okamihu nastáva zimný slnovrat.

Severný pól je v tento okamih maximálne naklonený k Slnku, ktorého svit dopadá kolmo na obratník Raka. Čím ideme severnejšie od rovníka, tým je čas slnečného svitu dlhší, na južnej pologuli je to naopak.

Za severnou polárnou kružnicou nastáva jav, ktorý sa nazýva polárny deň – slnko tu vôbec nezapadá. Presne na severnej polárnej kružnici nastáva polárny deň len raz do roka, a to v čase letného slnovratu.

Viac ako 16 hodín denného svetla

Tohtoročný slnovrat nastáva v stredu 21. júna o 16.58 hod. V stredu tak bude deň najdlhší a noc najkratšia, a následne sa budú dni skracovať a noci predlžovať. 

V stredu teda nastane najdlhší deň v roku 2023. V Bratislave napríklad slnko v tento deň vyjde o 4.50 hod. a zapadne o 20.55 hod., teda deň za vidna bude dlhý 16 hodín a 5 minút. 

V Košiciach v tento deň nastane východ slnka o 4.31 hod. a západ o 20.41 hod. Deň za vidna v Košiciach bude mať 16 hodín a 10 minút. 

Svätojánska noc

Starí Slovania, Kelti a rôzne germánske kmene verili, že v tento deň sa dejú magické veci. Prvý letný deň sa označoval aj ako svätojánska noc v predkresťanskom období.

Jedným z najstarších dôkazov o dôležitosti letného slnovratu vo svete je Stonehenge v Anglicku. Ide o megalitickú stavba, ktorá označuje okamih letného slnovratu. Každý rok sa na tomto posvätnom mieste konajú veľké oslavy letného slnovratu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd