Leto je definitívne za nami. Zajtra nastáva jesenná rovnodennosť a začína astronomická jeseň

Leto je definitívne za nami. Zajtra nastáva jesenná rovnodennosť a začína astronomická jeseň
Veronika Salayová

Všetci milovníci leta sa budú musieť od zajtrajšieho dňa rozlúčiť s týmto ročným obdobím. V sobotu totiž nastáva jesenná rovnodennosť − definitívne tak leto končí a začína astronomická jeseň. 

V sobotu ráno o 8.49 hod. sa zobudíme do jesene. Týmto okamihom sa na Slovensku, ale aj na celej severnej pologuli začne astronomická jeseň. Naopak, južná pologuľa vstúpi po zime do astronomickej jari.

V tento deň nastáva aj jesenná rovnodennosť, čo znamená, že dĺžka dňa, resp. slnečného svitu je rovnaká ako dĺžka noci. Od letného slnovratu sa dni postupne skracujú a po jesennej rovnodennosti sa budú noci viac a viac predlžovať. 

Čo je vlastne rovnodennosť?

Ide v podstate o okamih, kedy sa Zem na svojej obežnej dráhe okolo Slnka ocitne v bode, keď rovina zemského rovníka prechádza geometrickým stredom slnečného disku. Slnečné lúče teda dopadajú kolmo na zemský povrch.

Ak by sme sa napríklad v takýto čas nachádzali priamo na rovníku, Slnko by sme mali priamo nad sebou a naša postava by nevrhala žiadny tieň.

Dnes si teda spoločne užime posledný letný deň a od zajtra sa naladíme na jeseň, ktorá má taktiež svoje veľké čaro a svoje krásy v podobe nádherných farebných scenérií.

Pripomeňme, že okrem astronomických ročných období poznáme aj tzv. meteorologické. Meteorologická jeseň začala, resp. začína vždy 1. septembra, takže jeseň v tomto ponímaní už nastala pred vyše tromi týždňami. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Zajtra
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 9 °C
Dušan
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd