Leto už klope na dvere: Toto je najnovšia prognóza na LETO 2023

Leto už klope na dvere: Toto je najnovšia prognóza na LETO 2023
Veronika Salayová

Slovensko aktuálne zažíva teplotne podpriemernú jar, no leto už klope na dvere. Bude aj leto pokračovať v chladnejšom „móde“ alebo, naopak, bude opäť raz horúce? Dozviete sa v tejto najnovšej prognóze...

Leto patrí k najobľúbenejším ročným obdobiam mnohých Slovákov. S týmto ročným obdobím sa nám spájajú najmä dovolenky, ale aj pobyt pri vode, festivaly či rodinné grilovačky.

Najhorúcejšie ročné obdobie sa už nezadržateľne blíži, a tak dve najznámejšie a zároveň najspoľahlivejšie meteorologické spoločnosti, konkrétne ECMWF z Európy a CFSv2 od NOAA z USA, prišli so svojimi dlhodobými predpoveďami na tohtoročné leto. Máme sa na čo tešiť?

Leto v Európe

Na začiatok treba uviesť, že počasie na celom svete začne ovplyvňovať fenomén El Niño, čo je v skratke anomália počasia v Tichom oceáne. Počas troch rokov vládla v Tichom oceáne anomália počasia La Niña, no začiatkom tohto roka začala slabnúť, až kým svetoví meteorológovia neoznámili jej koniec.

Aktuálne sa veľmi pomalým tempom formuje jej náprotivok El Niño, ktorý prinesie postupné zvyšovanie teploty povrchových vôd v rovníkovej oblasti, čo ovplyvní globálne vzorce počasia na celom svete. Prognostici počítajú tento rok s pomerne silným vplyvom tejto anomálie.

Najprv sa zameriame na prognózu ECMWF, ktorá sa vo všeobecnosti považuje za najspoľahlivejšiu zo všetkých modelov. Pri bližšom pohľade na priebeh teplôt nad Európou podľa tohto modelu vidíme na väčšine kontinentu teplotne nadpriemerné počasie, pričom najteplejšie bude najmä na juhozápade Európy. Smerom na severovýchod sa predpokladá, že bude teplotná anomália slabnúť, pretože táto oblasť bude zrejme pod vplyvom severného prúdenia.

Prognóza na leto 2023 v Európe. Zdroj: ECMWF
Prognóza teplôt na leto 2023 v Európe. Zdroj: ECMWF

Čo sa týka zrážok, nad severnou Európou prognostici predpovedajú prevažne suchšie podmienky. Vlhšie podmienky sa však predpovedajú v južnej a strednej časti kontinentu, čo tiež naznačuje aktívnejšiu búrkovú sezónu.

V poradí druhý predpovedný model od NOAA predpovedá veľmi podobné leto ako európsky model od ECMWF. Pri bližšom pohľade na Európu sú povrchové teploty na väčšine kontinentu vyššie ako normálne. Nad strednou Európou sa dokonca predpovedá silnejšia plusová anomália.

Prognóza na leto 2023 v Európe. Zdroj: NOAA
Prognóza teplôt na leto 2023 v Európe. Zdroj: NOAA

Pri pohľade na zrážky nad Európou vidíme väčšinou vlhké letné podmienky v južnej a strednej časti kontinentu. To je tiež znakom potenciálne silnejšej búrkovej sezóny. Suchšie podmienky sa predpovedajú v severnejších častiach strednej Európy a v západnej Škandinávii.

Aké bude leto na Slovensku? 

Slovensko v období jún − júl − august čaká podľa modelu ECMWF v priemere teplejšie leto oproti dlhodobému normálu, a to o 0,5 až 1 °C. Zrážkovo by mali u nás prevládať priemerné podmienky v rámci dlhodobého normálu. Leto by tak malo byť horúce a nie príliš suché.

Americký model rovnako predpovedá pre Slovensko teplejšie leto oproti normálu, a to taktiež v priemere o 1 °C. Čo sa týka zrážok, model od NOAA predpovedá daždivejšie leto s početnejšími búrkami, a to najmä na strednom Slovensku

Na záver ešte zdôrazňujeme, že nejde o našu autorskú prognózu, ale o dlhodobé predpovede dvoch najspoľahlivejších meteorologických spoločností − ECMWF a CFSv2 od NOAA.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd