Leto uprostred jari. V Arizone prevláda letné počasie. Teplota sa vyšplhala na rekordných +37 °C

Zuzana Macháčová

V niektorých častiach strednej časti Spojených štátov v utorok prevládali doslova horúce letné teploty. Vo Phoenixe, hlavnom meste štátu Arizona, teplomer ukázal rekordných +37 °C. Takéto teploty sa najskôr vyskytujú v máji. Vedci varujú, že rýchle otepľovanie môže byť nebezpečné.

Ako informovala americká Národná meteorologická služba (NWS), v meste Phoenix v Arizone bol utorok rekordne horúci. O 16.00 h miestneho času teplomery dosiahli +37,2 °C.

Takýto teplý 11. apríl tam ešte nebol nikdy zaznamenaný. Predchádzajúca najvyššia teplota, ktorá bola zaznamenaná v ten istý deň, bola +36,7 °C v roku 1989.

Letné počasie v apríli

Erinanne M. Saffelle, klimatologička štátu Arizona, vysvetľuje, že región sa v súčasnosti nachádza v prechodnom období pred začiatkom leta. Saffelle dodala: „Ako prechádzame medzi ročnými obdobiami, dochádza k náhlym vzostupom a poklesom a s nimi aj k naozaj vysokým teplotám.“

Phoenix Sky Harbor was just shy of the first 100 degree day of the year, however, a record high for the date was broken with 99 degrees, breaking the old record of 98 degrees last set in 1989. #azwx pic.twitter.com/bqnlOKqcta

Historické údaje ukazujú, že v hlavnom meste štátu Arizona hodnota +37,8 °C, čo je rovných 100 °F v Amerike, sa zvyčajne očakáva okolo 2. mája, hoci raz bola zaznamenaná aj 26. marca. Prudké oteplenie by sa však mohlo pre obyvateľov štátu ukázať ako závažné, keďže nasleduje po mimoriadne chladnej zime.

Saffelle varovala, že takýto náhly prechod medzi teplotami by mohol zhoršiť ochorenia, ktoré spôsobilo náhle oteplenie. „V posledných dňoch sa oteplilo a je naozaj veľmi horúco,“ povedal agentúre Reuters jeden z obyvateľov Phoenixu.

Rekordy na iných miestach

Letné počasie nezasiahlo len Arizonu. Rekordne teplý 11. apríl zaznamenali aj v Colorade, kde teplota v Denveri vystúpila na +29,4 °C, čo je výrazne viac ako predchádzajúci rekord +26,7 °C.

Meteorológovia spoločnosti AccuWeather predpovedajú, že vlna horúčav sa bude v nasledujúcich dňoch presúvať na západ a zasiahne aj severovýchodnú časť Spojených štátov.

Nezvyčajne teplo bude od Chicaga po New York, avšak začiatok budúceho týždňa by však mohol priniesť opätovné ochladenie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd