Lietadlá aktuálne letia cez Atlantik výnimočne rýchlo. Ich rýchlosť prekračuje 1 200 km/h. Dôvodom je počasie

Lietadlá aktuálne letia cez Atlantik výnimočne rýchlo. Ich rýchlosť prekračuje 1 200 km/h. Dôvodom je počasie
Veronika Salayová

V utorok nastáva pomerne neštandardná situácia nad našimi hlavami. Lietadlá totiž lietajú oveľa rýchlejšie než zvyčajne. Môže za to počasie spojené so vznikajúcim orkánon Ciaran. 

Situácia nad Atlantikom dnes prináša neštandardnú situáciu. Nad Atlantikom sa nachádza výrazná tlaková níž Ciaran, okolo ktorej však rapídne zosilnel tzv. Jet stream, ktorý vo veľkom využívajú lietadlá. 

Jet stream je vlastne silné tryskové prúdenie v atmosfére. Ide o rýchle úzke prúdy, ktoré smerujú zo západu na východ a využívajú ich práve lietadlá. 

Lietadlá cez Atlantik letia rýchlejšie

Napríklad dnes pri lete z Los Angeles do Paríža dosiahlo lietadlo rýchlosť vyše 1 200 km/h, aj keď jeho štandardná rýchlosť je len okolo 900 km/h. Na vine je práve toto veľmi silné tryskové prúdenie.

Ďalším príkladom je dnešný let z USA do Dillí, ktorý letel nad Atlantikom rýchlosťou až 1 230 km/h. Vo výške 10 km nad zemou totiž vietor fúka so silou až 350 km/h, čo využívajú lietadlá, ktoré tak výrazne šetria palivom. 

Utorkový let z USA do Dillí. Zdroj: Flightradar24.com
Utorkový let z USA do Dillí. Zdroj: Flightradar24.com

Na druhej strane sa teší aj väčšina cestujúcich, pretože tento jav výrazne skracuje dĺžku letu o desiatky minút. Napríklad let z Los Angeles do Londýna bol v roku 2019 vďaka Jet streamu kratší až o 50 minút. 

Letecký priemysel si tento jav uvedomuje, počíta s ním pri plánovaní trás. Ak sa stroj nesie v Jet streame v správnom smere, znižuje to už spomínanú spotrebu paliva a dĺžku času cesty.

Nadzvuková rýchlosť je nebezpečná

Práve na jeseň a zimu býva Jet stream najsilnejší, pretože v tom čase sú najväčšie rozdiely medzi teplotami na severe a na juhu. Silné prúdenie nad severným Atlantikom tak počas dnešného dňa doslova tlačí lety cez oceán rýchlosťou, ktorá sa približuje rýchlosti zvuku.

Let, ktorý však prekoná rýchlosť zvuku, čiže 1 234 km/h, je zakázaný. Lietať nad pevninou nadzvukovou rýchlosťou je všeobecne vo svete nezákonné, pretože môže dôjsť k poškodeniu majetku na zemi.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd