INCIDENT vo vzduchu. Lietadlo Austrianu poškodili krúpy. Núdzovo pristálo vo Viedni

Veronika Salayová

Cestujúci z Palmy do Viedne dnes podvečer zažívali krušné chvíle. Ich lietadlo totiž zasiahlo vo vzduchu intenzívne krupobitie a museli núdzovo pristáť.

V Rakúsku dnes vystrájali veľmi silné búrky, ktorým ešte nie je koniec. Najsilnejšie búrky sa prehnali Viedenskom kotlinou a tieto smerovali na naše územie. Aktuálne je poriadne búrlivo od Šamorína až po Sládkovičovo a Nitru.  

Jedna zo superciel si to namierila aj do Maďarska, kde v meste Szombathely zaznamenali tornádo. Kontakt so zemou bol potvrdený a u našich južných susedov ide v poradí už o druhé tornádo v tomto roku. 

Ďalším nebezpečným sprievodným javom dnešných búrok je krupobitie. To prinieslo doslova ľadové loptičky o veľkosti až 5 cm. Takéto silné krupobitie zasiahlo aj jedno z lietadiel.

 

Zničený štít a porozbíjané sklá

Zrejme si ani nevieme predstaviť, čo museli zažívať cestujúci z Palmy do Viedne na lete OS434. Lietadlo Austrian totiž vo vzduchu zasiahlo intenzívne krupobitie. V čase incidentu sa nachádzalo vo výške 6000 metrov nad Hartbergom.

Dnešné krúpy dosahovali v okolí Viedne veľkosť od 3 do 5 cm a veľkou rýchlosťou padali z neba.

lietadlo poškodili krúpy
lietadlo poškodili krúpy, foto: Exithamster X
 

Ľadové krúpy vo vzduchu úplne zničili radiačný štít lietadla a porozbíjali sklá. Pilot nemal inú možnosť, ako núdzovo pristáť vo Viedni s poškodeným lietadlom.

Akoby zázrakom sa podarilo lietadlu pristáť a nikomu sa nič nestalo. Pri pohľade na zničené lietadlo je to priam zázrak. 

Cestujúci mali šťastie v nešťastí a určite veľká vďaka patrí aj pilotom, že túto náročnú poveternostnú situáciu zvládli na výbornú. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd