LIVE: Práve TERAZ prebieha úplné zatmenie Slnka. Sledujte ho naživo

Peter Minárik

Na našej planéte práve v týchto chvíľach začína úžasné vesmírne divadlo a to úplné zatmenie Slnka, ktoré je vždy veľmi fascinujúce. Zatmenie Slnka môžete práve teraz sledovať live.

Dnes čaká našu planétu úplné zatmenie Slnka, ku ktorému práve v týchto chvíľach začína dochádzať. Zatmenie Slnka začalo v oblasti Tichého oceána a pád sa bude tiahnuť z Mexika cez Spojené štáty Ameriky, Atlantik až k pobrežiu Európy.

Na Slovensku nebude zatmenie Slnka viditeľné, no tento úkaz si môžete pozrieť na live prenose z USA.

 

Trajektória zatmenia

Zatmenie začalo v Tichom oceáne a postupne sa presunie na severovýchod, krížom cez Mexiko, prechádzajúc cez mnohé americké štáty vrátane Texasu, Oklahomy, Arkansasu, Indiany, Ohaia, a pokračujúc až do východnej Kanady a nakoniec končiac vo severnom Atlantickom oceáne. Táto trasa poskytne výnimočnú príležitosť pre obyvateľov a návštevníkov týchto regiónov byť svedkami úplného zatmenia.

priebeh zatmenia Slnka
priebeh zatmenia Slnka, zdroj: timeanddate.com

Čas a trvanie

Trvanie úplného zatmenia bude závisieť od špecifického miesta pozorovania. V oblastiach, kde bude zatmenie úplné, môže fáza úplného zatmenia trvať až niekoľko minút, čo poskytne dostatok času na pozorovanie tohto jedinečného javu a jeho okolitých efektov, ako je napríklad dramatické ochladenie a zmena správania zvierat.

 

Zatmenie začalo už o 18:38, a maximálna fáza nastane o 20:17 nášho času. Celé zatmenie by malo skončiť o 21:55.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd