LIVE: Začala sa veľkolepá erupcia na Islande. Lávové fontány dosahujú 50 m, lety sú zrušené

Veronika Salayová

Na Islande sa dnes o 12.45 h začala ďalšia erupcia. Tá nastala v Sundhnúkúre severne od mesta Grindavík, ktoré dnes narýchlo evakuovali spolu s ďalšími neďalekými lokalitami. 

Na polostrove Reykjanes dnes opäť začala erupcia sopky. Islandský meteorologickú úrad informuje, že k erupcii došlo dnes o 12.45 h v Sundhnúkúre severne od mesta Grindavík a severovýchodne od hory Sýlingarfell. 

Trhlina najprv začala chrliť sopečný popol a onedlho nato začali striekať lávové fontány do výšky 50 m. Tie sa rýchlo rozšírili na tejto trhline na územie približne jedného kilometra. 

Erupcia je viditeľná aj z Reykjanesbraut, hlavnej cesty medzi oblasťou hlavného mesta a medzinárodným letiskom v Keflavíku. Ministerstvo civilnej ochrany a núdzového manažmentu vyhlásilo pre región núdzový stav.

 

Lety sú zrušené

Národný komisár islandskej polície sa po konzultácii s policajným komisárom v Sudurnes rozhodol prejsť do núdzovej fázy v dôsledku sopečnej erupcie. Kód farby letu bol zmenený na červenú, kým nebudú k dispozícii ďalšie podrobnosti o distribúcii popola.

Čoskoro bude vypustený vrtuľník islandskej pobrežnej stráže, ktorý potvrdí presné miesto a veľkosť erupcie,

Tesne pre erupciou islandská polícia evakuovala obyvateľov neďaleko mesta Grindavík a aj turistov a návštevníkov obľúbenej Modrej lagúny. Pred erupciou bola evakuovaná aj elektráreň Svartsengi. 

Erupcia je v poradí už ôsma na polostrove za viac ako tri roky a piata, ktorá vybuchla vyše 6 mesiacov od prvej erupcie v systéme Svartsengi 18. decembra.

 

Posledná erupcia, ktorá začala 16. marca medzi Hagafell a Stóra Skógfell, bola vyhlásená za skončenú 10. mája. Táto erupcia trvala 54 dní. 

Pozrite si LIVE STREM z tejto prebiehajúcej erupcie na Islande.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd