Ľudí na Považí zobudili silné blesky, ako keby padali bomby. Blesky udreli neuveriteľnou silou

Veronika Salayová

Na Pováži je od skorých ranných hodín búrlivo. Udreli tu veľmi silné blesky, ktoré boli detegované ako CG+ bleskové výboje. Tie sú oveľa silnejšie a majú ranu ako z dela. 

Na Považí sa objavilo niekoľko veľmi silných bleskov, ktoré mali obrovskú silu. V okolí Žiliny, Považskej Bystrice a Púchova úradujú búrky a blesky vykazujú veľmi veľkú silu.

Počas týchto búrok sa objavilo aj niekoľko CG+ bleskových výbojov. Tie sú zriedkavejšie, oveľa silnejšie a nebezpečnejšie ako CG-, ktoré sa objavujú najčastejšie pri búrkach.

Blesk znel ako rana z dela

Detekcia bleskov na Považí ukázala silu jedného z týchto bleskov 190 000 ampérov, konkrétne išlo o blesk, ktorý udrel pri Považskej Bystrici.

 

Bežné blesky majú silu okolo 30 000 ampérov, takže tento blesk viac ako 6-násobne silnejší ako bežný blesk. 

Ide o extrémnu silu, ktorú svedkovia opísali ako ranu z dela alebo ako keby padali bomby. Niektorí sa tak zobudili do naozaj nepríjemného rána. Silu bleskov nájdete aj na našej mape búrok.

Ako sa delia blesky podľa ich sily? 

Blesky, ktoré sa dotýkajú zeme, delíme na CG+ a CG-. Tu je ich bližší opis:  

  • CG- blesk: Tento typ blesku je najbežnejší a vyskytuje sa pri búrkach najčastejšie. CG- blesky tvoria až 95 % všetkých CG bleskov. Blesk, zjednodušene, vzniká, keď je z oblaku vyslaný neviditeľný záporný impulz zo spodnej časti oblaku. V tom istom čase je zo zeme vyslaný kladný impulz, a v momente, kedy sa stretnú, prebieha výboj, ktorý na oblohe pozorujeme ako blesk. V priemere je blesk dlhý 2 až 3 km, niekedy však môže dosiahnuť dĺžku až 20 km a viac.
  • CG+ blesk: Oveľa vzácnejší, zato však oveľa nebezpečnejší. Pri CG- blesku sa neutralizuje negatívny elektrický náboj mraku, zatiaľ čo CG+ blesk sa tvorí pri vybití pozitívneho náboja mraku. Tieto blesky sú veľmi nebezpečné najmä kvôli svojej sile, pretože môžu byť až 10-krát silnejšie a môžu trvať až 10-krát dlhšie ako CG- blesky.
     
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd