Ľudí prekvapil čarovný dúhový mrak. O čo išlo a ako vzniká?

Peter Minárik

Oblačnosť na oblohe obyčajne nevzbudzuje pozornosť, pokiaľ nejde o nejaký typ búrkovej oblačnosti. Nad Vietnamom sa však objavil nevinný mrak v dúhových farbách. O čo išlo?

Nad vietnamským mestom Ho Chi Minh sa objavil zaujímavý mrak, ktorý zastavoval dopravu. Ľudia si totiž tento očarujúci mrak chceli odfotografovať.

Išlo o pomerne bežný typ oblačnosti, ktorý však bol tentoraz sfarbený do dúhových farieb.

Ide o irizáciu oblakov

Irizácia oblakov, známa aj ako iridescencia oblakov, je jedným z najkrajších a najzaujímavejších optických fenoménov, ktoré môžeme pozorovať na oblohe.

 

 

Tento jav sa prejavuje ako dúhové farby, ktoré sa objavujú na okrajoch alebo na povrchu oblakov. Irizácia je spôsobená rozptylom svetla na malých kvapôčkach vody alebo ľadových kryštáloch, ktoré tvoria oblaky.

Ako vzniká irizácia?

Irizácia vzniká, keď slnečné svetlo prechádza cez oblaky, ktoré obsahujú kvapôčky vody alebo ľadové kryštály rovnakých alebo podobných veľkostí.

 

Svetlo je rozptýlené a lámané na jednotlivé farby spektra, čo spôsobuje, že sa na oblohe objavujú dúhové farby. Tento jav sa najčastejšie vyskytuje v altokumulusových, cirrokumulusových a lentikulárnych oblakoch.

Irizácia tak vzniká na opticky tenkých, vertikálne úzkych oblakoch, t. j. najmä na novo vzniknutých, polopriesvitných oblakoch (najmä na strednej a vysokej oblačnosti, kde sa častejšie vyskytuje tenká oblačnosť). Dôležitý je aj sklon svetla. Farby sa totiž menia v závislosti od pozície Slnka na oblohe a pozície pozorovateľa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd