Ľudia prichádzajú do nezvyčajnej záhrady a omdlievajú. Čo je za tým?

Ľudia prichádzajú do nezvyčajnej záhrady a omdlievajú. Čo je za tým?
Zuzana Macháčová

Vo Veľkej Británii sa nachádza nezvyčajná záhrada, kde rastie asi 100 druhov nebezpečných, prudko jedovatých či psychoaktívnych rastlín. Niektorí návštevníci dokonca omdlejú už len z toho, že sú na tomto mieste.

V meste Alnwick na severovýchode Veľkej Británie sa nachádza nezvyčajná záhrada. Namiesto toho, aby sa tam nachádzali tie najkrajšie rastliny, medzi jej zbierkami sú také, ktoré môžu byť smrteľné. 

Ľudia počas prechádzky omdlievajú

Zástupcovia záhrady vysvetlili, že záhrada je k dispozícii len návštevníkom na prehliadkových trasách. Všetkým ľuďom je prísne zakázané rastliny voňať, dotýkať sa alebo ochutnávať.

Avšak niektorí omdlievajú už len pri vdychovaní toxických výparov počas prechádzky po záhrade. „Každá rastlina vám môže nejakým spôsobom ublížiť, väčšina z nich môže byť smrteľná,“ povedal John Knox, sprievodca Poison Garden.

Rastie tu okolo 100 druhov rastlín

Záhrada je domovom asi 100 druhov prudko jedovatých, psychoaktívnych a škodlivých rastlín. Sú medzi nimi druhy ako ricín obyčajný, ktorý produkuje ricín. Ide o extrémne toxický proteín, ktorého malé množstvo môže byť pre človeka smrteľné. 

Rastie tam aj Prilbica modrá. Zbierka obsahuje aj veľmi pŕhlivé rastliny, ako je gympie-gympie (Dendrocnide moroides). Dotyk tejto žihľavovej rastliny spôsobuje silnú pálivu bolesť, ktorá môže trvať niekoľko mesiacov.

Jeden návštevník odporučil: „Ak navštívite túto záhradu, automaticky si dajte ruky do vreciek, aby ste sa uistili, že sa nedotknete žiadnej z rastlín."

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd