Ľudia sú nepoučiteľní. Neuveríte, čo začali vyhľadávať cez Google bezprostredne po zatmení Slnka

Ľudia sú nepoučiteľní. Neuveríte, čo začali vyhľadávať cez Google bezprostredne po zatmení Slnka
Veronika Sádovská

Po týždňoch príprav, očakávaní a článkov o tom, ako pozorovať zatmenie Slnka, to prišlo. Bezprostredne po ňom Google zaregistroval zvýšený dopyt po vyhľadávaní tohto hesla. Neuveríte, čo ľudia robili.

Veľmi zriedkavé zatmenie Slnka sa v pondelok (8. apríla) odohralo naprieč Mexikom, Severnou Amerikou a Kanadou. Ako sme mohli vidieť a hlavne počuť na mnohých videách na sociálnych sieťach, príroda síce počas zatmenia stíchla, ale ľudia dávali najavo svoje vzrušenie veľmi nahlas.

Toto úžasné prírodné nebeské divadlo nastáva, keď Mesiac prechádza medzi Slnkom a Zemou, blokuje jeho lúče, ktoré sa nedostanú na Zem. Z opačnej strany by ste mohli sledovať jeho krásny tieň na naše modro-zelenej planéte.

 

Tisíce Američanov sa vydali na cestu úplného zatmenia, na cestu, ktorá viedla od obcí Mazatlán a Torreón v Mexiku; San Antonio, Austin a Dallas v Texase a Little Rock v Arkansase.

Mnohí neuposlúchli varovania

Pred zatmením bolo vydaných veľa varovaní, a to aj pre majiteľov psov a mačiek. Ale možno najdôležitejšia a najjednoduchšia rada odborníkov bola nepozerať sa priamo do slnka počas zatmenia.

„Dokonca aj niekoľko sekúnd sledovania slnka počas zatmenia môže dočasne alebo natrvalo spáliť makulu," hovorí Journal of the American Medical Association.

Makula je súčasťou sietnice, takže jej poškodenie určite nie je dobré. Akonáhle je tkanivo sietnice zničené, nemôže sa regenerovať, čo vedie k trvalej strate centrálneho videnia," dodáva časopis. No napriek tejto rade sa zdá, že veľa ľudí jednoducho nepočúvalo či nečítalo s porozumením.

Google spozoroval nárast vyhľadávaní hesla „prečo ma bolia oči"

Podľa príspevku X od The Spectator Index zaznamenal Google za posledných 24 hodín od zatmenia nárast ľudí, ktorí po tejto vzácnej udalosti hľadali: „Prečo ma bolia oči“.

 

Jedným z bezpečných spôsobov, ako sledovať zatmenie Slnka, sú okuliare, ktoré boli špeciálne navrhnuté na pozorovanie slnka. Tie sú iné ako bežné slnečné okuliare. Americká astronomická spoločnosť (AAS) vysvetlila, že solárne filtre na špeciálne účely by mali „spĺňať požiadavky na priepustnosť podľa medzinárodnej normy ISO 12312-2“.

Ak by ste si nasadili obyčajné slnečné okuliare, mohlo dôjsť k poškodeniu, pretože prepúšťajú viac slnečného žiarenia, než je pre naše oči bezpečné.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd