Ľudia húfne hľadajú meteorit, ktorý spadol neďaleko Berlína. Jeho hodnota môže byť obrovská

Ľudia húfne hľadajú meteorit, ktorý spadol neďaleko Berlína. Jeho hodnota môže byť obrovská
Veronika Salayová

Ľudia od pondelka neúnavne hľadajú meteority, ktoré by sa mohli objaviť neďaleko Berlína. Ich hodnota by v prípade nálezu mohla byť veľmi vysoká.

V noci z nedele na pondelok bolo možné nad východným Nemeckom pozorovať jasný bolid. Jeho zdrojom bol malý asteroid 2024 BX1, ktorý zhorel v zemskej atmosfére. 

Tento asteroid bol objavený iba niekoľko hodín pred tým, ako vstúpil do zemskej atmosféry, kde následne zhorel. Bolid jasne rozžiaril oblohu na strednej Európe a pozorovali ho mnohí Európania v okruhu niekoľkých stoviek kilometrov. Objekt bol viditeľný nielen v Nemecku, ale mohli ho pozorovať aj obyvatelia západného Poľska a videli ho dokonca aj v Česku.

Podľa miestnych médií asteroid 2024 BX1 vstúpil do atmosféry nad mestom Nennhausen, asi 60 kilometrov západne od Berlína, a je veľmi pravdepodobné, že úlomky z tohto asteroidu dopadli na zem.

Pátranie po meteoritoch začalo

V pondelok sa tak začalo hľadanie meteoritov, ktoré by mohli mať obrovskú hodnotu, ak by sa našli. Meteority podľa odborníkov s najväčšou pravdepodobnosťou dopadli na rozľahlú poľnohospodársku pôdu neďaleko Nennhausenu.

Zamestnanci Berlínskeho prírodovedného múzea, ale aj mnohí amatérski nadšenci sa pustili do hľadania vesmírnych úlomkov. Do oblasti dokonca prídu aj odborníci zo Spojených štátov v nádeji, že tieto meteority nájdu.

Ako vysvetlila Monika Staesche z Nadácie berlínskeho planetária, hľadanie nemusí byť jednoduché. Zatiaľ nie je jasné, o aký typ asteroidu 2024 BX1 išlo – jeho úlomky môžu vyzerať ako obyčajné kamene, kusy uhlia alebo hrudky železa. Dodala, že niektoré meteority môžu byť malé s priemerom menším ako 1 centimeter.

Finančná motivácia

Ak by sa meteority našli, mohli by mať veľkú finančnú hodnotu v závislosti od ich veľkosti a materiálu, z akého sú. Navyše meteority, ktoré boli viditeľné pri páde, majú vo všeobecnosti vyššiu cenu ako náhodné nálezy. 

Minulý rok v apríli napríklad vzbudil veľkú pozornosť 3,5-kilový meteorit, ktorý spadol do záhrady rodiny Sahinovcov v Elmshorne. Tento čierny kus skaly pochádzal z počiatkov slnečnej sústavy a jeho vek bol teda približne 4,5 miliardy rokov.

Jeho nálezcom sa ho podarilo predať za neuveriteľných 400 000 eur.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd