Intenzívne búrky v našej oblasti narobili problémy. Dokonca sa objavilo aj tornádo

Intenzívne búrky v našej oblasti narobili problémy. Dokonca sa objavilo aj tornádo
Zuzana Macháčová

V utorok na našom území odštartovali búrky, ktoré narobili menšie problémy, no u našich susedov v Maďarsku boli búrky oveľa intenzívnejšie a spôsobovali aj väčšie škody. V Maďarsku počas búrok vzniklo niekoľko tromb, a dokonca aj tornádo.  

Utorok priniesol zvrat v počasí nielen na našom území, ale aj u našich susedov. Počasie začal ovplyvňovať tlak nízkeho vzduchu, ktorý do našej oblasti prináša teplejší, no veľmi vlhký vzduch. V ňom sa začali popoludní vytvárať búrky. 

Našťastie u nás búrky nenarobili veľké škody, okrem zatopenej obci na juhozápade Slovenska, kde obec vyhlásila krízovú situáciu. U našich susedov už búrková činnosť bola intenzívnejšia. Tá zaplavovala cesty, vytápala ulice, domy, pivnice a autá. Dokonca sa v Maďarsku vyskytlo aj tornádo. 

Tornádo v Maďarsku

Počas včerajšieho dňa bolo pozorovaných niekoľko tromb, no žiadne tornádo. Vo večerných hodinách dorazila do regiónu hlavného mesta, v Óbude, ďalšia vlna búrok. Okolo 20:15 hod. sa z jedného z búrkových oblakov vytvorilo tornádo. 

Tornádo potvrdil maďarský meteorologický portál Idókép. Podľa informácií tornádo nespôsobilo žiadne škody na majetku ani zranenia. 

Lievikovitý oblak sa tiahol spod búrky, ktorá dorazila do Óbudu vo večerných hodinách. Víriaci stĺpec vzduchu sa dotkol zeme, avšak zasiahol neobývanú lokalitu.

Pred dvomi týždňami sa pri Kétégyháze v Maďarsku vytvorilo prvé tohtoročné tornádo. Tornádo zosadlo na miestnom pravoslávnom cintoríne za obcou Ktekegháza. Taktiež nespôsobilo škody na majetku ani zranenia.

Lokálne záplavy a požiar

Búrky zo sebou prinášali aj množstvo milimetrov zrážok. Obec Taszára v Šomoďskej župe zasiahol silný lejak a spôsobil lokálnu povodeň. 

Kalná voda sa liala cestou a zatopila aj chodníky. V okrese Fejér spadlo v utorok za 6 hodín až 70 mm zrážok. Mesto Pécs zaplavili v dôsledku silného dažďa bleskové povodne.

V Pécsi zasiahol blesk dom, ktorý sa následne vznietil. Požiar, našťastie, hasiči rýchlo dostali pod kontrolu. Aj obcou Kétyene v Tolnianskej župe sa prehnali búrky. Veľké množstvo vody tieklo ulicami a zatápalo dvory.

Bleskové povodne sa vyskytli aj v Üröme v Peštianskej župe. Autá boli takmer pod vodou. Pohybovať sa mohli len veľmi pomaly.

Výdatné dažde v uplynulých hodinách dali maďarským hasičom zabrať vo viacerých častiach krajiny, a to najmä v Zadunajsku. 

Búrky budú dnes nebezpečnejšie

Búrky sa môžu vyskytovať dnes už aj v ranných hodinách, no nebezpečné búrky nás čaká od dnešného poludnia. Výstrahy platia na Slovensku, v Maďarsku, Čechách aj v Rakúsku. 
 
Búrky dnes hrozia na celom našom území. Budú sprevádzané prívalovými dažďami. Môžu zaplaviť cesty, autá, domy a pivnice. V kopcovitej oblasti hrozí prudký vzostup miestnych potokov. 
 
Situáciu vývoja búrok budeme dnes sledovať nielen u nás, ale aj v zahraničí. Viac informácií si nájdete v našom ONLINE prenose. 
 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd