Magické závoje svetla na nočnej oblohe. Tento úkaz už pomaly mizne

Veronika Sádovská

Čas na pozorovanie tohto pôsobivého úkazu sa pomaly končí. Nočné svietiace oblaky sme tento rok zaznamenali len málo.

Na severnom obzore môžeme tieto dni ešte stihnúť pozorovať zaujímavý, nevšedný a dokonalo magický jav - nočné svietiace oblaky. 

Oproti minulému roku, kedy sme ich pozorovali relatívne často, sú tento rok veľkou raritou. V noci na dnes ich bolo možné vidieť v Nemecku. Na našom území sme ich nespozorovali.

Ako vznikajú?

Nočné svietiace oblaky (skratka NLC z anglického názvu noctilucent clouds) sú striebristé oblaky viditeľné na večernej oblohe po západe Slnka.

Sú zložené z drobných kryštálikov ľadu a svietia vďaka odrazenému slnečnému svetlu.

Vznikajú v mezosfére, časti atmosféry, v nadmorskej výške 80 až 85 kilometrov. Oblaky pozostávajú z najmenších ľadových kryštálikov a sú také tenké a priehľadné, že počas dňa zostávajú neviditeľné.

Ich čas pomaly končí

S dlhými jasnými večermi prichádza čas ich pozorovania. No ten sa už pomaly chýli ku koncu. Je to preto, že dĺžka dňa sa stále skracuje.

Zóna viditeľnosti tohto fascinujúceho optického úkazu preto v priebehu mesiaca ustupuje stále viac na sever. Aj tam by mala byť táto oblačnosť citeľná až na konci mesiaca s veľkou dávkou šťastia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd