Magnetické pole Slnka sa čoskoro obráti: Čo to znamená pre Zem?

Magnetické pole Slnka sa čoskoro obráti: Čo to znamená pre Zem?
Veronika Salayová

Slnko sa chystá prejsť významnou udalosťou: jeho magnetické pole sa ide obrátiť. Aké to bude mať následky pre našu planétu? 

Obrátenie magnetického poľa Slnka je fascinujúci a zložitý jav, ktorý má významné dôsledky. Tento jav sa vyskytuje viac-menej každých 11 rokov a predstavuje dôležitú fázu slnečného cyklu.

Obrátenie polarity označuje „bod obratu“ slnečného maxima, t. j. vrchol slnečnej aktivity a začiatok prechodu do slnečného minima. Posledný obrat magnetického poľa Slnka nastal koncom roka 2013.

Čo teda spôsobuje túto zmenu polarity a čo to znamená pre Zem? Pozrime sa bližšie na obrátenie slnečného magnetického poľa a na účinky, ktoré by to mohlo mať na našu planétu.

 

Obrátenie magnetického poľa Slnka

Aby sme pochopili reverziu magnetického poľa, je dôležité vedieť, čo je slnečný cyklus. Tento 11-ročný cyklus slnečnej aktivity je ovplyvňovaný magnetickým poľom Slnka. Vrchol slnečnej aktivity počas slnečného cyklu je známy ako slnečné maximum a súčasné odhady predpovedajú, že k nemu dôjde medzi koncom roka 2024 a začiatkom roku 2026.

Existuje však ešte jeden veľmi dôležitý cyklus, aj keď menej známy, ktorý obsahuje dva slnečné cykly po 11 rokoch. Tento magnetický cyklus, známy ako Haleov cyklus, trvá približne 22 rokov, počas ktorých sa magnetické pole Slnka obráti a potom sa vráti do pôvodného stavu.

Počas slnečného minima je magnetické pole Slnka podobné dipólu, so severným a južným pólom, podobným magnetickému poľu Zeme. Ale ako sa blížime k solárnemu maximu, „magnetické pole Slnka sa stáva zložitejším bez jasného oddelenia severného a južného pólu,“ vysvetlil pre Space.com Ryan French, solárny astrofyzik.

Nadchádzajúce prepólovanie bude zo severného na južné magnetické pole na severnej pologuli a, naopak, na južnej pologuli.

 

Čo znamená prepólovanie Slnka?

Tento proces prepolóvania je spôsobený slnečnými škvrnami, magneticky zložitými oblasťami slnečného povrchu, ktoré môžu vytvárať významné slnečné udalosti, ako sú slnečné erupcie a výrony koronálnej hmoty (CME), veľké explózie plazmy a magnetického poľa.

Keď sa slnečné škvrny objavia v blízkosti rovníka, budú mať orientáciu zodpovedajúcu starému magnetickému poľu, zatiaľ čo slnečné škvrny, ktoré sa tvoria bližšie k pólom, budú mať magnetické pole zodpovedajúce prichádzajúcej magnetickej orientácii.

Magnetické pole z aktívnych oblastí smeruje k pólom a nakoniec spôsobí zvrat, vysvetľuje Space.com. Presná príčina takéhoto prepólovania však zostáva záhadou.

A čo to znamená pre Zem? Tento proces je paradoxne pre našu planétu veľmi prospešné a môže pomôcť chrániť Zem pred kozmickým žiarením. Keď sa magnetické pole Slnka posúva, „difúzny prúd“ sa stáva veľmi zvlneným, čo poskytuje lepšiu bariéru proti kozmickému žiareniu. Pre nás je to v konečnom dôsledku dobrá správa. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd