Máj bude bohatý na astronomické udalosti. Čo nás čaká?

Zuzana Macháčová

Fanúšikovia nočnej oblohy si tento mesiac prídu na svoje. Prinášame vám viacero tipov, čo by vám nemalo ujsť v priebehu tohto mesiaca.

Mesiac máj prinesie niekoľko pozoruhodných nebeských udalostí, ktoré sa budú odohrávať počas celého mesiaca. Prvé nebeské divadlo odštartuje už o pár dní a pôjde o tzv. „kvetinový“ Mesiac. Po tomto úkaze budú nasledovať hneď ďalšie. 

„Kvetinový“ Mesiac

Máj odštartuje svoje prvé nebeské divadlo splnom „kvetinového“ Mesiaca. Mesiac sa bude nachádzať na opačnej strane Zeme ako Slnko a jeho tvár bude plne osvetlená.

Tento úkaz budeme môcť na oblohe vidieť v piatok 5. mája 2023, pričom spln vyvrcholí o 19:36 hod. Tohtomesačný spln je v znamení zverokruhu Škorpión a bude bezprostredne nasledovať po polotieňovom zatmení Mesiaca 6. mája.

Názov „Kvetinový“ mu dali pôvodní obyvatelia Ameriky, a to z celkom jednoduchého dôvodu. Máj je totiž časom, keď sa príroda na severnej pologuli prebúdza.

Zaujímavé je, že v Európe sa májový spln Mesiaca označuje aj ako „mliečny Mesiac“. Tento názov pochádza o stredoveku, pretože máj bol mesiacom, keď sa kravy presúvali na letné pastviny. Tieto polia poskytovali matkám kravám bohatú výživu, ktorou kŕmili svoje novonarodené teľatá.

Polotieňové zatmenie Mesiaca

Zatmenie Mesiaca nasleduje po úplnom zatmení Slnka, ku ktorému došlo v apríli. Mesiac prejde do zemského tieňa, známeho ako penumbra.

Penumbrálne zatmenie Mesiaca nastáva, keď Mesiac prechádza čiastočným tieňom Zeme alebo polotieňom. Počas tohto typu zatmenia Mesiac mierne stmavne, ale nie úplne. 

Zatmenie bude viditeľné v celej Ázii a Austrálii a v častiach východnej Európy a východnej Afriky. 

Nový mesiac 

Mesiac sa 19. mája bude nachádzať na rovnakej strane Zeme ako Slnko a nebude viditeľný na nočnej oblohe. Táto fáza nastáva o 17:55 hod.

Tento deň bude najlepším časom na pozorovanie slabých objektov, ako sú galaxie a hviezdokopy, pretože sledovanie nebude rušiť mesačné svetlo.

V máji vrcholia aj dva meteorické roje

V máji vyvrcholia aj dva meteorické roje, a to meteorický roj Eta Aquaridy a Eta Lyridy. Eta Aquaridy je nadpriemerne aktívny roj, ktorý na svojom vrchole dokáže vyprodukovať až 60 meteorov za hodinu.

Roj prebieha každoročne od 19. apríla do 28. mája a vrcholí v noci 5. mája a ráno 6. mája. Tento rok však ich pozorovanie bude narúšať spln Mesiaca, ktorý zatieni všetky meteory okrem tých najjasnejších. 

Najvhodnejšie podmienky na sledovanie tohto roja budú po polnoci, kedy bude úplná tma. Meteory budú vyžarovať zo súhvezdia Vodnára, ale môžu sa objaviť kdekoľvek na oblohe.

Len o niekoľko dní neskôr nastane na severnej pologuli vrchol meteoru Eta Lyridy, a to 10. mája 2023. Maximum však opäť nastane len niekoľko dní po splne Mesiaca. Ak Mesiac alebo zamračená obloha pokazí ich pozorovanie, tak toto divadlo na oblohe neuvidíme. 

Merkúr pri najväčšej západnej elongácii

Planéta Merkúr dosahuje tento mesiac najväčšie západné predĺženie, a to 24,9° od Slnka. Bude to najlepší čas na pozorovanie Merkúra, pretože na rannej oblohe bude v najvyššom bode nad obzorom.

Ak chcete vidieť túto planétu, tak 29. mája ju hľadajte nízko na východnej oblohe tesne pred východom slnka. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd