Máj odštartuje so slnečným počasím, no potom sa počasie zhorší. Aké budú prvé májové dni?

Peter Minárik

Po búrlivej sobote sa počas nedele na našom území vyčasilo a na mnohých miestach zavládlo slnečné počasie. Takto by to malo vyzerať aj v prvé májové dni, no potom predpovede naznačujú ďalšie zhoršenie počasia.

V sobotu našu oblasť potrápili silné búrky, ktoré priniesli dokonca supercely. Posledný aprílový deň sa však už nesie v znamení slnečného počasia, nakoľko nás začala ovplyvňovať tlaková výš. Tá však nebude mať v našej oblasti dlhú trvácnosť.

Po slnečnom sviatku, príde zhoršenie

Aktuálne nás ovplyvňuje tlaková výš, ktorej stred sa nachádza nad Poľskom. V nadchádzajúcich hodinách sa bude táto tlaková výš presúvať cez Bielorusko nad Ukrajinu a potom ďalej smerom na východ.

Táto výš nás bude ovplyvňovať ešte aj v pondelok, teda na 1. mája. Sviatočný deň tak bude na viacerých miestach slnečný a príjemne teplý s teplotami až do +20 °C, no potom sa počasie začne kaziť.

V utorok sa už nad naše územie nasunie oblačnosť, no bude ešte teplejšie ako v pondelok. Do našej oblasti totiž bude prúdiť po zadnej strane tlakovej výše a pred blížiacim sa ďalším studeným frontom teplý vzduch, ktorý môže na juhu vyhnať teploty aj k +23 °C a to napriek tomu, že oblačnosti bude pomerne veľa.

Už v utorok popoludní však na Slovensku hrozia prvé zrážky. Ovplyvňovať nás bude rozsiahla tlaková níž so stredom nad Jadranom s ktorou bude súvisieť výrazný studený front a práve ten začne v utorok popoludní a večer ovplyvňovať počasie na západnom a severozápadnom Slovensku. Tu už počítajte s prvými zrážkami a vyskytnúť sa môžu dokonca aj búrky.

Streda bude poriadne upršaná

V strede týždňa si to cez naše územie zamieri studený front, ktorý však zablokuje od východu tlaková výš. Studený front sa tak nad našim území zvlní a jeho postup sa prakticky zastaví. Na studenom fronte tak budú vznikať jednotlivé zrážkové vlny, ktoré môžu priniesť aj výdatnejšie zrážky.

 

Najvýdatnejšie zrážky sa očakávajú v centrálnej časti Slovenska, no konečné rozloženie zrážok bude závisieť od presnej polohy studeného frontu. Poloha rozsiahleho zrážkového poľa sa tak môže meniť ako na západ, tak aj na východ.

Najpravdepodobnejšie to však vyzerá aktuálne tak, že najvyššie zrážkové úhrny treba očakávať na strednom Slovensku, kde by mohlo napršať až do 30 mm zrážok. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 6 °C
Monika
Zajtra
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd