Máme nakročené ku katastrofe? Február je historicky najteplejší a prináša najmenej snehu

Máme nakročené ku katastrofe? Február je historicky najteplejší a prináša najmenej snehu
Zuzana Macháčová

Nadpriemerne vysoké teploty a veľmi málo snehu − taký je tohtoročný február. Mimoriadne teplé počasie bude pokračovať aj naďalej. Všetko napovedá tomu, že február 2024 bude historicky najteplejším.

Tohtoročný február je iný. Prináša od úplného začiatku nadpriemerne vysoké teploty a nepriniesol takmer žiadnu snehovú nádielku. Veľmi vysoké teploty budú pretrvávať aj v nadchádzajúcich dňoch, dokonca bude ešte teplejšie.

Od juhu až juhozápadu do našej oblasti už niekoľko dní prúdi teplý vzduch. Tlaková níž, ktorej stred sa aktuálne nachádza pri západnom pobreží Európy, sa presunie cez Francúzsko až do oblasti Sardínie. To bude mať za následok zosilnenie ešte teplejšieho južného až juhovýchodného prúdenia do našej oblasti.

Teplota pôjde ešte vyššie

Denné maximá, ktoré vystúpia tento týždeň, budú pripomínať skôr polovicu apríla. Teplota sa môže vyšplhať až na +18 °C. Aj naďalej však bude prevládať oblačné počasie. Čo sa týka zrážok, tie budú slabé a budú sa vyskytovať len lokálne.

 

Mimoriadne teplý záver februára ešte zvýši extrémnu priemernú dennú teplotu. Doteraz bola priemerná denná teplota v Hurbanove +8,7 °C, avšak do konca mesiaca ešte o pár desatín porastie.

Dokonca tohtoročné februárové teploty atakovali priemernú teplotu +6,5 °C zaznamenanú v roku 1966. Tento mesiac tak bude historicky najteplejším.

Veľmi málo snehu

Táto nadpriemerne teplá zima spôsobila aj nedostatok snehovej pokrývky v polohách pod cca 1 000 m n. m. V úvode zimnej sezóny sme sa všetci tešili z bohatej snehovej nádielky, ktorá prechodne zavítala aj do nižších polôh pod 400 m n. m. 

Avšak od tretej decembrovej dekády je stav snehu na našom území minimálny, dokonca niekde nie je žiadny. Snehové vločky sa vyskytujú len vo vysokých polohách, najmä v severnej polovici Slovenska.

 


Ako sme už spomínali, najmä druhá polovica tohtoročnej zimy sa vyznačuje veľmi vysokými teplotami s maximálnou dennou teplotou +10 °C a viac, preto je snehová pokrývka viazaná len vo vysokých polohách. 

Súvislá vrstva snehu sa nachádza aktuálne zväčša nad 1 100 m. n. m. Pre porovnanie s predchádzajúcimi rokmi zodpovedá súčasná pokrývka snehu skôr prelomu marca a apríla než poslednému zimnému mesiacu február.

Kvitnú stromy aj prvé jarné kvety

Veľmi netypické je vidieť v tomto čase rozkvitať aj stromy ako napríklad čerešne. Tieto stromy rozkvitajú v máji, dokonca na severe Slovenska kvitnú neskôr, niekedy až v júni.

Rozkvitnutá čerešňa v Bratislave, zdroj: iMeteo.sk
Rozkvitnutá čerešňa v Bratislave, zdroj: iMeteo.sk

Ako dobre vieme, takéto skoré kvitnutie môže stromom poriadne uškodiť. Neskoré mrazy môžu poškodiť plody, a tak znížiť úrodu, preto majú mnohí ovocinári hlavu v smútku. Musia sa mať na pozore, aby ochránili tohtoročnú úrodu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 4 °C
Jarmila
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Občasný dážď
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
23 °C / 7 °C
Galina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd