Bláznivý apríl sa nezaprie: Teraz nás čaká HORÚCI VÍKEND, potom príde ZMENA

Bláznivý apríl sa nezaprie: Teraz nás čaká HORÚCI VÍKEND, potom príde ZMENA
Ema Bazhaykin

Víkendové počasie opäť nesklame – prinesie veľa slnka a tepla. Užite si preto koniec týždňa naplno, po ňom totiž príde výrazné ochladenie. 

Počasie na Slovensku si už druhý týždeň po sebe povedalo, že nám dopraje príjemne teplý a slnečný víkend. Neváhajte ho teda využiť naplno a vybehnite si do prírody či do záhrady. Po ňom nás totiž čaká dlhé ochladenie.

Zatiaľ čo v stredu sme zažili výrazné ochladenie, kedy teploty miestami klesli aj o 12 °C, sa k nám už vo štvrtok vrátilo príjemné teplé počasie, ktoré sa bude do konca tohto týždňa ešte stupňovať. Vďaka tlakovej výši so stredom nad Alpami, ktorá bude do našej oblasti zasahovať od juhozápadu, bude aj tento piatok prevládať jasné až polojasné počasie. Ráno a predpoludním sa ojedinele budú tvoriť ešte hmly alebo nízka oblačnosť.

 

Maximálna denná teplota dnes vystúpi v rozmedzí od +19 °C do +24 °C. Chladnejšie bude len na severe, kde sa miestami očakáva +16 °C až +19 °C. Pomerne teplo bude aj na horách, vo výške 1 500 m n. m. sa oteplí na +10 °C.

Dnes ani cez víkend nás nepotrápi silný vietor, ktorý bol hlavným vinníkom ochladenia v strede týždňa. Vietor dnes bude fúkať prevažne od severu s rýchlosťou do 6 m/s. Na strednom Slovensku, Spiši a Gemeri sa očakáva prevažne slabý vietor.

Cez víkend bude ešte teplejšie 

V sobotu sa bude pod vplyvom tlakovej výše naďalej otepľovať. Očakáva sa prevažne polojasná obloha, ale výnimočne sa kde-tu môžu vyskytnúť aj slabé zrážky. Denné maximá vystúpia do +26 °C.

V nedeľu bude pred príchodom studeného frontu vrcholiť prílev veľmi teplého vzduchu od západu. Mimoriadne teplá dosiahnu maximá až do +28 °C, očakávame však aj viac oblačnosti, prehánky a dážď najmä na severe územia. Nie sú vylúčené ani búrky.

 

Upršané dni aj nočné mrazy

Po krásnom víkende sa budeme musieť na začiatku pracovného týždňa pripraviť na horšie počasie, ktoré nebude trvať krátko. Od severozápadu postúpi nad našu oblasť studený front spojený s rozsiahlou tlakovou nížou nad severnou polovicou Európy, ktorý prinesie chladné, dokonca teplotne podpriemerné počasie. Očakávať môžeme nielen sneženie, ale aj návrat mrazov, čo nepoteší najmä záhradkárov. 

Výrazný teplotný kontrast a dynamika na studenom fronte spôsobí, že sa budú tvoriť aj búrky. Prvé by sa na našom území mali vyskytnúť už v nedeľu popoludní, a to predovšetkým na severe územia. Oveľa výraznejšie a plošnejšie by však mali byť búrky v pondelok.

Po pondelku odštartuje prechod studeného frontu sériu mimoriadne chladného počasia, teplé bundy preto ešte neodkladajte.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd