Máme tu ZRÁŽKY, ktoré čistia náš vzduch od saharského prachu

Máme tu ZRÁŽKY, ktoré čistia náš vzduch od saharského prachu
Peter Minárik

Nad našim územím sa aktuálne nachádza vysoká koncentrácia prachových častíc. Vysoká koncentrácia je aj v nižších hladinách atmosféry, čo je pomerne nezvyčajné a ide o jednu z najsilnejších koncentrácii v histórii Slovenska.

Koncentrácie saharského prachu zvyšujú aj množstvo častíc PM10 a PM2.5., v dôsledku ktorých sa niektorým osobám môže ťažšie dýchať.

Krátko po 18:00 je najvyššia koncentrácia prachových častíc na západnom a strednom Slovensku, kde množstvo prachových častíc PM10 presahuje 100 µg/m3. Takéto koncentrácie sa už  považujú za vysoké.

aktuálna koncentrácia prachových častíc
aktuálna koncentrácia prachových častíc, zdroj: SHMÚ
 

Zrážky čistia vzduch

Cez naše územie sa však aktuálne začalo presúvať zrážkové pole, ktoré prináša slabšie zrážky. Zatiaľ sa búrky nevyskytujú, to však nemožno vylúčiť v neskorších hodinách.

Čo však tieto zrážky prinášajú je, že na kvapky sa viažu prachové častice, ktoré následne padajú na zemský povrch. V dôsledku toho si môžete už čoskoro nájsť svoje auto a ďalšie predmety v exteriéri zašpinené od prachu.

 

Aktuálny pohyb zrážok sledujte TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd