Máme za sebou 4. najteplejší apríl v histórii meraní. Lámal rekordy na celom svete

Veronika Salayová

Mesiac apríl bol 4. najteplejším aprílom na svete. Na Slovenku síce apríl skončil ako teplotne podpriemerný, no v iných častiach Európy a sveta bol rekordne horúci. 

Tohtoročný apríl lámal rekordy. Bol v poradí 4. najhorúcejším aprílom na celom svete v histórii meraní, uviedla agentúra EÚ Copernicus. Teploty boli nadpriemerné v juhozápadnej Európe, pričom Pyrenejský polostrov zaznamenal najvyššie aprílové teploty vôbec. 

V apríli 2023 došlo v Európe k prudkému kontrastu teplôt vzduchu. V juhozápadnej Európe boli teploty výrazne nadpriemerné, pričom Španielsko a Portugalsko zaznamenali rekordné aprílové teploty. Napríklad 27. apríla v Córdobe v Španielsku namerali rekordnú teplotu +38,8°C.

Nadpriemerné teploty boli zaznamenané aj v severných častiach európskych severských krajín a v západnom Rusku. Na rozdiel od toho bol mesiac chladnejší oproti normálu v pásme od Spojeného kráľovstva po juhovýchodnú Európu, vrátane Slovenska. 

Anomálie teplôt v apríli. Zdroj: Copernicus
Anomálie teplôt v apríli. Zdroj: Copernicus

Teplotné anomálie európskeho priemeru sú vo všeobecnosti väčšie a premenlivejšie ako globálne anomálie. Priemerná európska teplota za apríl 2023 bola o 0,23 °C vyššia ako priemer v rokoch 1991 až 2020.

Aký bol apríl v iných častiach sveta?

Ďalej bolo teplejšie ako priemer v severozápadnej, strednej a južnej Afrike, v strednej a juhovýchodnej Ázii a v Japonsku. Sever Kanady, severovýchod USA, Argentína, Čile a väčšina Antarktídy boli tiež teplejšie ako priemer, informuje Copernicus vo svojej správe. 

Naopak, oveľa chladnejšie ako priemer bolo na Aljaške, kde v lokalite Nome napríklad zaznamenali najnižšiu aprílovú teplotu. Aj ďalšie krajiny majú za sebou skôr podpriemerný apríl.

Napríklad Mongolsko bolo tiež chladnejšie ako priemer, a rovnako aj stredná Kanada, Arabský polostrov, India, juhovýchod Južnej Ameriky a väčšina Austrálie  – najmä západné oblasti – mali tiež podpriemerné aprílové teploty. 

Globálne bol apríl 2023 podľa agentúry Copernicus:

  • 0,32 °C teplejší ako aprílový priemer rokov 1991 až 2020,
  • spoločný 4. najteplejší apríl v tomto dátovom rozmedzí,
  • o 0,2 °C chladnejší ako apríl 2016, čo bol najteplejší apríl v histórii,
  • podobná teplota (do 0,02 °C) ako v apríli 2017 a 2018. 

Rozloha morského ľadu minulý mesiac dosiahla 3. najnižšiu aprílovú hodnotu v súbore satelitných dát, a to 19 % pod priemerom, uvádza sa v správe v závere. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd