Máme za sebou búrlivú noc. Búrky sa vyskytujú aj ráno a budú aj v priebehu nedele. Kde s nimi počítať?

Máme za sebou búrlivú noc. Búrky sa vyskytujú aj ráno a budú aj v priebehu nedele. Kde s nimi počítať?
Dominik Cenkner

Prvá septembrová sobota bola pomerne búrlivá. Postaral sa o to vlniaci sa teplý front, ktorý priniesol búrky najmä do oblasti východného Slovenska. Pár bleskov však udrelo aj pri Lučenci a nad Bratislavou.

Búrlivo bolo aj v noci zo soboty na nedeľu. To sa už búrky vyskytovali najmä na západe krajiny. 

V nedeľu nadránom sa pridalo aj stredné Slovensko. Búrky boli celkom výdatné, najmä čo sa bleskovej aktivity týka. Od polnoci totiž udrelo vyše 5500 bleskov. 

Búrky okrem bleskov doprevádzali aj zrážky. Celkovo spadlo od 5 do 30 mm. Najviac zrážok hlási zrážkomerná stanica Stredné Plachtince - Španí Laz, v okrese Veľký Krtíš, kde v priebehu 6 hodín spadlo 27,3 mm.

S búrkami treba počítať aj počas nedele

Počasie u nás dnes ovplyvňuje od severu postupujúci studený front, ktorý je spojený s brázdou nízkeho tlaku vzduchu nad Škandináviou. Za ním sa k nám v chladnejšom vzduchu bude od severozápadu rozširovať tlaková výš. 

Nedeľa preto prinesie premenlivú, najmä zrána a dopoludnia, prevažne veľkú oblačnosť. Miestami, najmä v Žilinskom kraji a na východe Slovenska, treba na viacerých miestach počítať s prehánkami, dažďom, ojedinele aj búrkami. 

Maximálna denná teplota dnes vystúpi v rozmedzí od +21 °C do +26 °C. Chladnejšie bude v Žilinskom kraji, na hornom Spiši a na krajnom severovýchode, a to do +19 °C.

Zrána fúka prevažne slabý vietor, ktorý počas dňa naberie na sile a fúkať bude prevažne od severu s rýchlosťou 3 až 8 m/s. Pri búrkach vietor ako vždy zosilnie. 

Posledná prázdninová nedeľa teda neprinesie práve najkrajšie počasie. Pripomíname, že polohu prehánok či búrok a ich ďalšie smerovanie môžete sledovať cez náš iRadar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd