Po veľmi mrazivej noci nás dnes čaká chladné a veterné počasie

Zuzana Macháčová

Máme za sebou veľmi mrazivú noc, počas ktorej fúkal veľmi studený vietor a teplota klesla k -10 °C. Dnešný deň sa bude niesť rovnako v chladnom a veternom počasí. 

Počas uplynulej noci bola na severe veľká oblačnosť s ojedinelými snehovými prehánkami. Teplota lokálne poklesla k -10 °C a počas noci fúkal aj veľmi studený vietor. Aj dnešný deň bude veľmi chladný a pocit chladu bude umocňovať ešte aj silný severný vietor s rýchlosťou do 40 km/h. V nárazoch môže vietor dosahovať až 60 km/h. 

Príčinou tohto studeného počasia je prílev arktického vzduchu, ktorý k nám prúdi od severu po prednej strane mohutnej tlakovej výše nad severozápadnou časťou Európy. 

Prílev studeného vzduchu dnes zosilnie

Veľmi podobné počasie vládlo aj minulý rok, kedy boli zaznamená rekordne nízke maximá dennej teploty. Napríklad v Košiciach nebolo ani +5 °C a v Oravskej Lesnej už druhý deň poriadne mrzlo. Je možné, že rekordne chladno bude aj nasledujúce dni, pretože prílev studeného vzduchu ešte stále silnie. 

Dnes prílev studeného vzduchu ešte viac zosilnie a budeme sa nachádzať v teplotnom pásme od +4 °C do +10 °C, na severe od -2 °C do +4 °C. V studenom severnom prúdení bude viac oblačnosti počas dňa, ale prehánok bude málo. 

Výstraha pred silným vetrom a mrazmi

Aj počas dnešného dňa platí výstraha pred silným vetrom. Nárazy vetra lokálne presiahnu 60 km/h. Na horách dokonca hrozí až víchrica, preto výlet na hory dnes radšej odložte a zostaňte doma v teple. Na horách sa vyskytnú snehové prehánky a vo výške 1 500 m sa bude teplota pohybovať okolo -8 °C. 

Z jarných vpádov studeného vzduchu majú hlavu v smútku hlavne ovocinári, pretože niektoré stromy už rozkvitli a môžu tak pomrznúť. Navyše pri vetre je aj menej možností, ako stromy chrániť. Takéto zlé podmienky pre ovocinárov budú dnes prevládať v celej južnej polovici nášho územia. 

Mráz vo vegetačnom období, zdroj: SHMÚ
Mráz vo vegetačnom období, zdroj: SHMÚ

Aj nasledujúca noc z utorka na stredu bude poriadne mrazivá. Avšak už počas noci zo štvrtka na piatok sa nočné mrazy zmiernia a v nížinách budú tesne nad nulou. 

Počasie na Slovensku

Na západnom Slovensku bude počas utorka malá, prechodne zväčšená oblačnosť. Pri silnom vetre teplota vystúpi na +5 °C až +9 °C. 

Aj stredné Slovensko čaká malá oblačnosť, hoci na severe  bude veľká oblačnosť a ojedinele sa môžu vyskytnúť aj snehové prehánky. Na severe bude dnes celodenný mráz a smerom na juh teplota vystúpi do +10 °C. 

Východ Slovenska čaká premenlivá oblačnosť, taktiež sa môžu vyskytnúť aj snehové prehánky. Teplota vystúpi od -1 °C až do +6 °C. Viac o vývoji denných i nočných teplôt na najbližšie dni nájdete TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd