MAPA: Kde hrozia búrky? Počítajte s nimi v týchto oblastiach

MAPA: Kde hrozia búrky? Počítajte s nimi v týchto oblastiach
Peter Minárik

Nedeľa prinesie na naše územie ešte vyvrcholenie letného a veľmi teplého počasia, avšak popoludní je už riziko prvých búrok. Oveľa výraznejšie však budú búrky v pondelok.

Po týždňoch veľmi teplého a slnečného počasia k nám v nedeľu príliv teplého vzduchu vyvrcholí a počasie v našej oblasti začne ovplyvňovať studený front.

Na ňom sa už v nedeľu popoludní začnú tvoriť prvé búrky a ďalšie búrky sa budú formovať pred samotným studeným frontom. Čo nás všetko čaká a ktoré oblasti sú v ohrození?

Nedeľa horúca a búrky len niekde

Po väčšinu nedele ešte počítajte na našom území prevažne s pokojným počasím. Zrážky nám hrozia až v druhej časti popoludnia.

 

Studený front sa bude nachádzať severne od našich hraníc a ovplyvní počasie predovšetkým v Nemecku, v Česku a v Poľsku, kde sa počas popoludnia očakáva prvá tvorba prehánok a búrok, ktoré by neskoršie mali zasiahnuť aj naše územie.

Nedeľa by však mala priniesť búrky len do niektorých severných regiónov Slovenska. V druhej časti popoludnia sa pripravte na prípadné búrky v Žilinskom a v Prešovskom kraji, a to predovšetkým v krajných oblastiach.

búrky sa v nedeľu očakávajú v týchto oblastiach
búrky sa v nedeľu očakávajú v týchto oblastiach

Búrky by však nemali byť kompaktné a scelené do nejakého výraznejšieho búrkového systému. Jeho formácia sa očakáva len nad Poľskom.

Prípadné búrky však budú čerpať z pomerne instabilného prostredia. Hrozia preto izolovanejšie, výraznejšie búrky, ktoré by mohli priniesť krúpky.

 

Plošnejšie búrky prídu v pondelok

V pondelok by sa už studený front mal nachádzať priamo nad naším územím a na tomto fronte sa počas dňa začne tvoriť organizovanejšia línia búrok.

Búrky by mali byť plošnejšie, no ešte je otázna ich presná lokácia, nakoľko to bude závisieť od presného načasovania frontu. Ak by front zrýchlil, čo sa aktuálne očakáva, tak severné Slovensko by búrky mohli zasiahnuť maximálne v noci na pondelok a počas dňa sa tu očakáva už len dážď.

v pondelok sa búrky očakávajú v týchto oblastiach
v pondelok sa búrky očakávajú v týchto oblastiach

Vyššie riziko výskytu búrok je tak v pondelok v južnejších regiónoch Slovenska, kde sa bude vzduchová hmota výraznejšie labilizovať.

Naše územie tak čaká vlna búrok, ktorá ukončí stabilné a veľmi teplé počasie. Po prechode frontu sa pripravte na avizované ochladenie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd