MAPY: Meteorológovia si lámu hlavu, čo nás čaká v piatok. Takto to vyzerá

MAPY: Meteorológovia si lámu hlavu, čo nás čaká v piatok. Takto to vyzerá
Peter Minárik

Do našej oblasti mieri teplotné rozhranie, ktoré rozdelí počasie v strednej Európe na dve polovice − na chladnejšiu, kde zavíta snehová kalamita, a na teplejšiu časť, kde hrozia povodne. Slovensko bude v tej teplejšej časti.

Na Slovensku začalo snežiť a dnešný deň prinesie komplikácie predovšetkým na juh a východ Slovenska. V priebehu večera a noci sa však začne počasie výraznejšie meniť a zajtrajšie počasie bude veľmi nezvyčajné. Slovensko potrápi ďalšia kalamita, ale aj lejak.

Je takmer isté, že na juhu Slovenska sa po vlne sneženia musia pripraviť na lejak. Keďže povodia v tejto oblasti sú nasýtené a zároveň sa tu nachádza snehová pokrývka, ktorá sa bude topiť, tak začnú pomerne výrazne stúpať vodné toky. Ako vidieť aj na animácii, tak počasie v priebehu piatka bude mimoriadne pestré. Na severe bude husto snežiť, zatiaľ čo na juhu bude výrazne pršať.

Kalamita na severe a v okolitých krajinách

K výraznej zmene počasia začne dochádzať v priebehu dnešného večera a noci, kedy sa od juhu dostane nad naše územie teplotné rozhranie, s ktorým bude súvisieť výrazné zrážkové pole.

Priamo nad naším územím sa bude odohrávať súboj teplého a studeného vzduchu, pričom na základe aktuálnych dát to vyzerá tak, že na väčšine Slovenska zvíťazí teplý vzduch.

Pršať by tak v piatok malo na mnohých miestach, no výnimkou bude Žilinský kraj, Prešovský kraj, Trenčiansky kraj a časť západného Slovenska.

Zatiaľ čo v drvivej väčšine Žilinského a Prešovského kraja bude snežiť, tak inde to už bude o čosi komplikovanejšie. Cez tieto oblasti totiž bude priamo prechádzať teplotné rozhranie. Vyzerá to tak, že v Trenčianskom kraji by malo pršať, len v pohraničných regiónoch s Českom môže snežiť. Podobne to bude aj na západnom Slovensku, kde bude väčšinou pršať, ale na severe Záhoria a v oblasti Myjavy už môže snežiť.

Sneženie sa vráti v sobotu

Okolité krajiny budú väčšinou v chladnejšom vzduchu, a tak, ak plánujete cestu do Česka či do Rakúska, tak sa pripravte na poriadnu snehovú kalamitu. Už pred Brnom či za Viedňou bude snežiť. Český hydrometeorologický ústav už vydal varovanie pred snežením. Na väčšine Česka napadne od 10 do 25 cm, no ojedinele až okolo 35 cm snehu. Pred snežením vydali výstrahy aj rakúski meteorológovia.

V priebehu soboty sa začne na našom území ochladzovať a teplotné rozhranie sa začne sťahovať. Už v noci z piatka na sobotu začne na väčšine Záhoria a na severozápade opäť snežiť a počas soboty sa sneženie dostane aj do ďalších oblastí.

Ako vidieť na mape, ktorá však zachytáva aj dnešné sneženie, tak snehové zrážky sa očakávajú najmä v Česku, v Rakúsku a na severe Slovenska.

očakávané množstvo snehových zrážok
očakávané množstvo snehových zrážok

Podľa aktuálnych dát by v nedeľu ráno mohlo byť Záhorie už pod snehom, pričom najviac snehu sa očakáva v Žilinskom kraji, kde by mohla snehová pokrývka dosahovať výšku až 30 cm.

očakávaná výška snehovej pokrývky
očakávaná výška snehovej pokrývky

Situácia tak počas nasledujúcich hodín bude mimoriadne zaujímavá, a preto odporúčame priebežne sledovať vývoj meteorologickej situácie. Viac nájdete v našom ONLINE prenose tu >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd