MAPY: Mikuláš prinesie veľa SNEHU. Zasype najmä západ a juh. Toľkoto snehu treba očakávať

Peter Minárik

Na naše územie sa chystá ďalšia snehová nádielka. Počasie na našom území ovplyvní tlaková níž z Jadranu, ktorá prinesie vlnu sneženia. Najviac snehu sa očakáva prekvapivo na západnom Slovensku.

Mikuláš prinesie na naše územie nádielku v podobe čerstvého snehu. Tentoraz však snehová pokrývka príde do oblastí, ktoré nezvyknú obdržať toľko veľa snehu. Mikuláš by mal byť najbohatší na sneh v Podunajskej nížine.

Prvé sneženie prinesie teplý front už počas utorka, no pôjde o jednotky centimetrov. To výrazné príde na naše územie v noci z utorka na stredu. Vplyvom nízkych teplôt sa sneh bude celkom dobre držať a najviac snehu by malo napadnúť v našich najteplejších oblastiach.

Mikuláš prinesie na západ až 20 cm

Zrážky by sa mali začať nad naše územie rozširovať od juhozápadu v noci na stredu. Už v stredu ráno sa mnohí obyvatelia západného Slovenska zobudia do zasneženého rána.

Husto by malo snežiť predovšetkým na juhu Podunajskej nížiny, kde môže pripadnúť okolo 5 cm nového snehu. To však rozhodne nebude všetko.

V stredu počas dňa by malo byť najintenzívnejšie sneženie sústredené na juh západného Slovenska, no postupne sa sneženie rozšíri aj nad stredné Slovensko, predovšetkým nad Banskobystrický kraj.

Na Mikuláša by malo najviac snehu napadnúť na juhu západného Slovenska a to 10-20 cm. Na zvyšku západného Slovenska, s výnimkou Záhoria a Myjavy, kde sa očakáva len slabé sneženie, by malo napadnúť do 10 cm. V Žilinskom kraji by malo napadnúť do 5 cm, v Banskobystrickom kraji do 10 cm.

očakávané množstvo snehových zrážok do stredy 23:00
očakávané množstvo snehových zrážok do stredy 23:00

Snežiť bude aj vo štvrtok

Počas noci zo stredy na štvrtok by sa mali zrážky presúvať aj nad ďalšie časti stredného a východného Slovenska, pričom na juhu západného Slovenska by malo snežiť aj naďalej najvýraznejšie. Aktuálne výstupy numerického modelu ICON naznačujú, že by mohlo na juhu západného Slovenska napadnúť až okolo 30 cm čerstvého snehu.

Predpovede však treba brať triezvejšie. Časť snehu sa môže topiť a nie je isté ani konečné skupenstvo, nakoľko všetko bude opäť záležať od presnej polohy tlakovej níže.

očakávané množstvo snehových zrážok do štvrtkového večera
očakávané množstvo snehových zrážok do štvrtkového večera

Vo štvrtok by sa zrážky mali dostať už aj nad západné Slovensko, kde by mohlo taktiež pripadnúť niekoľko centimetrov nového snehu.

Tohtoročný Mikuláš tak prinesie na naše územie snehovú nádielku, ktorá by mala byť prekvapivo najvýdatnejšia na západe územia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd