MAPY: Napadne až 40 cm snehu. Kde bude pršať a kde hrozí kalamita? Takto to bude vyzerať

MAPY: Napadne až 40 cm snehu. Kde bude pršať a kde hrozí kalamita? Takto to bude vyzerať
Peter Minárik

Už o chvíľu nás čaká vlna sneženia, ktorá prinesie prvú snehovú kalamitu. Výdatné sneženie potrápi mnohé regióny Slovenska a ranné cesty tak budú ťažko prejazdné. Niektoré regióny sa však sneženia nedočkajú a treba tu počítať predovšetkým s dažďom. Čo nás teda čaká?

Delí nás chvíľa od prvej snehovej kalamity, ktorá potrápi naše územie. Prvá vlna sneženia dorazí ešte pred polnocou od severozápadu nad naše územie, no výraznejšia bude až druhá vlna sneženia, ktorá príde od juhu v skorých ranných hodinách. Práve táto druhá vlna prinesie rozsiahle problémy, ktoré potrápia mnoho okresov.

Sneženie síce prinesie prvú kalamitu, ale snežiť nebude všade. Na sneženie môžete zabudnúť na západnom Slovensku, kde sa už v týchto chvíľach nasunul teplý vzduch. Tento teplejší vzduch sa v ranných hodinách očakáva aj v ďalších lokalitách.

Pozorne si všimnite animáciu skupenstva zrážok. Na celom strednom a východnom Slovensku bude spočiatku snežiť, no ako vidieť, tak ráno sa sneženie na dážď zmení aj na Považí až po Žilinu, na Hornom Ponitrí, a sneženie sa na dážď bude meniť aj na juhu stredného Slovenska a počas dňa aj vo Východoslovenskej nížine. Ráno teda bude snehová kalamita, no počas dňa sa pripravte na "čľapkanicu".

Ráno napadne do 20 cm

Nočné a skoré ranné sneženie prinesie sneh na celé stredné a východné Slovensko. Podľa aktuálnych predpovedí by do 9:00 ráno malo napadnúť 5 až 10 cm snehu. Viac snehu môže napadnúť na Gemeri a na juhu Košického kraja. Veľa snehu napadne aj na krajnom východe, kde môže pripadnúť viac ako 15 cm snehu.

Sneženie však rozhodne neustane, ba naopak. Môžeme povedať, že tá najintenzívnejšia vlna sneženia nás čaká do utorkového poludnia. V utorok popoludní sa môže už aj v Košickom kraji a na krajnom východe zmeniť sneženie na dážď a najvýdatnejšie sneženie sa sústredí nad severné Slovensko.

Celkovo napadne až 40 cm

Počas utorkového večera však začne do našej oblasti opäť prúdiť chladnejší vzduch a zrážky sa tak zmenia na celom území na snehové. Sneženie bude ustávať v noci z utorka na stredu a definitívne ustane v stredu ráno. Najdôležitejšia otázka pre mnohých je: "Koľko snehu napadne?

Podľa najnovších predpovedí by malo na strednom a východnom Slovensku napadnúť priemerne 10 cm snehu. V oblastiach ako: Orava, Kysuce, Horehronie, okolie Kremnice, okolie Lučenca, Poltára, na celom Gemeri a v Košickom kraji môže napadnúť priemerne okolo 15 cm snehu.

Najviac zasiahnuté by mali byť okresy: Košice, Gelnica, Rožňava. Tu napadne okolo 25 cm. Najpostihnutejšia bude široká oblasť Vihorlatu a Polonín, kde môže napadnúť až okolo 40 cm čerstvého snehu.

mapa očakávanej snehovej pokrývky
mapa očakávanej snehovej pokrývky

Slovensko tak má pred sebou poriadnu snehovú kalamitu, ktorá na naše územie prinesie množstvo nového snehu. Pôjde o prvú snehovú kalamitu, ktorá naviac prichádza ešte do prebiehajúcej meteorologickej jesene. V ranných hodinách sa pripravte na rozsiahle komplikácie a problémy v doprave. Detailnejšie informácie o výške snehu v jednotlivých okresoch Slovenska nájdete na mape TU >>> 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd