MAPY: Pozrite si presne, v ktorých OKRESOCH bude v nedeľu snežiť a kde sneh nenapadne

MAPY: Pozrite si presne, v ktorých OKRESOCH bude v nedeľu snežiť a kde sneh nenapadne
Peter Minárik

Slovensko čaká v nedeľu ráno príchod frontálneho systému, ktorý príde do chladného a niekde aj mrazivého počasia. Front so sebou prinesie plošné zrážky, ktoré budú na väčšine nášho územia snehové. Sneženie sa však nečaká všade.

Počasie na Slovensku sa v nadchádzajúcich hodinách opäť zhorší. Po mrazivej noci, ktorá prinesie plošné mrazy, začne v ranných hodinách nad naše územie postupovať zrážkové pole, ktoré prinesie dážď, dážď so snehom aj sneženie.

Viaceré časti Slovenska čaká prvé sneženie. To však neznamená, že snehová pokrývka sa aj na celom našom území vytvorí.

Zrážky sa začnú nad naše územie nasúvať od západu už okolo 6:00 h ráno a prvé zrážky sa čakajú na západnom Slovensku. Postupne sa zrážky budú rozširovať smerom na východ.

Sneženie neznamená, že aj nasneží

Treba však poznamenať jednu dôležitú vec. Nedeľňajšie ráno síce prinesie snehové vločky, no to automaticky neznamená, že v oblastiach, kde bude snežiť, aj nasneží.

Napríklad v Bratislave či na juhozápade sa môže vyskytnúť aj sneženie, no snehová pokrývka sa nevytvorí. Bude tu totiž teplo a snehové vločky tak uvidíme len poletovať. Mnohé okresy Slovenska však zasiahne nielen sneženie, ale príde aj prvý sneh

Pozrime sa teda na to, v ktorých oblastiach nasneží, v ktorých bude snežiť a kde treba počítať s rannými komplikáciami.

V týchto okresoch sa očakáva sneženie

Sneženie sa očakáva prakticky na celom strednom a východnom Slovensku. Výnimkou však budú napríklad Košice či okresy Trebišov alebo Michalovce, kde sneženie problémy nespôsobí.

Najkomplikovanejšia situácia na predpoveď je na západe Slovenska. Zrážky sa tu nasunú okolo 6:00 h a hranica sneženia by sa mala pohybovať niekde okolo 150 až 200 m n. m.

Sneženie sa neočakáva na väčšine Záhoria a v západnej časti Podunajskej nížiny. Na mape môžete vidieť presné oblasti, v ktorých sa očakáva sneženie.

mapa oblastí, kde sa očakáva sneženie
mapa oblastí, kde sa očakáva sneženie

Napríklad v Bratislave sa môžu objaviť snehové vločky, ale väčšinou s dažďom. Nádej na sneženie je len vo vyššie položených častiach Bratislavy ako napríklad Koliba. Snežiť, samozrejme, bude aj v oblasti Malých Karpát. Hranica medzi snežením a dažďom by sa mala pohybovať niekde východne od spojnice Trnava a Nitra.

Pri pohybe po diaľnici od západu na východ sa sneženie očakáva niekde za Trnavou v oblasti Piešťan. V Novom Meste nad Váhom by už malo snežiť. Dopoludnia sa však dážď presunie aj nad dolné Považie a sneženie sa očakáva až za mestom Trenčín.

Podobne to bude aj na zvyšku územia. Ráno síce bude snežiť, ale dopoludnia sa začne natláčať teplý vzduch, ktorý začne dvíhať hranicu sneženia. Snežiť tak zopár hodín môže aj v nížinách, ale to neznamená, že sa snehová pokrývka aj udrží či dokonca vytvorí. V ktorých oblastiach by sa mohla vytvoriť snehová pokrývka, môžete vidieť na ďalšej mape.

oblasti v ktorých sa očakáva vytvorenie snehovej pokrývky
oblasti, v ktorých sa očakáva vytvorenie snehovej pokrývky

Do poludnia budú snehové zrážky výsadou západného a postupne len stredného Slovenska. Na východ sa zrážky dostanú až počas popoludnia. Aj tu by malo snežiť, a to takmer v celom Prešovskom kraji. V Košickom kraji by malo snežiť s výnimkou Východoslovenskej nížiny.

V nedeľu ráno sa tak pripravte na prvé sneženie v mnohých oblastiach. Prvé sneženie býva vždy nebezpečné, nakoľko mnoho šoférov podcení príchod zimy. Detailné informácie, v ktorých okresoch Slovenska očakávame sneženie a potencionálne nebezpečenstvo v súvislosti s prvým snežením, nájdete v sekcii výstrahyTU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd