MAPY: Slovensko zasype ďalšia snehová nádielka. V týchto lokalitách napadne najviac snehu

Peter Minárik

Počasie v našej oblasti ovplyvňuje frontálne rozhranie, ktoré prináša na naše územie množstvo zrážok. Keďže sa stretáva teplý vzduch so studeným, tak skupenstvo zrážok je rôzne. V nadchádzajúcich hodinách však budú postupne zrážky prechádzať z kvapalných na snehové a začne sa vytvárať snehová pokrývka. Najviac snehu napadne v týchto oblastiach.

Počasie na Slovensku ovplyvňuje frontálne rozhranie, ktoré prináša na naše územie množstvo zrážok. Tie sú väčšinou kvapalné, no v niektorých oblastiach, najmä na Záhorí a na severe sa vyskytuje aj sneženie, ktoré v nadchádzajúcich hodinách naberie na intenzite.

Sobota by mala byť veľmi nepriaznivá a od západu sa začne ochladzovať, čo so sebou prinesie ďalšiu vlnu sneženia aj do oblastí, kde v týchto chvíľach prší.

Ešte sa oteplí, hrozí ľad

Počas noci na sobotu sa teplotné rozhranie bude posúvať smerom na sever. Teplý vzduch, ktorý tak prúdi od juhu zmení skupenstvo zrážok zo snehových na kvapalné aj v ďalších oblastiach nášho územia.

Snežiť by v nadchádzajúcich hodinách malo výlučne na Orave, na Kysuciach a na severe Záhoria.

Skupenstvo zrážok sa tak bude zo snehových meniť na kvapalné a to so sebou prinesie aj potencionálne nebezpečné počasie, ktoré hrozí najmä v Prešovskom kraji.

V tomto kraji sa totiž vo výškach bude nachádzať teplejší vzduch, zatiaľ čo v nižších vrstvách bude mrznúť. Kvapalne zrážky tak môžu namŕzať. Ako vidieť aj na mape, tak nebezpečný mrznúci dážď hrozí predovšetkým na Spiši, ale aj v ďalších oblastiach Prešovského kraja.

očakávané množstvo mrznúcich zrážok
očakávané množstvo mrznúcich zrážok

Sobota prinesie ochladenie

V sobotu ráno sa udeje ďalšia zmena. Od západu sa začne v našej oblasti ochladzovať a celé teplotné rozhranie sa posunie smerom na východ.

Snežiť začne v sobotu dopoludnia na celom Záhorí, na Považí, na severozápade a dokonca aj v Bratislave. Hranica sneženia by sa mala tiahnuť niekde od Komárna, smerom k Nitre, Prievidzi až k Popradu. Severozápadne od tohto rozhrania bude snežiť a smerom východe bude pršať.

Veľa snehu tak obdrží predovšetkým západné a severozápadné Slovensko, kde by mohlo napadnúť 5 až 15 cm nového snehu, na Orave a na Kysuciach až okolo 30 cm snehu.

očakávaná výška snehu
očakávaná výška snehu

Na nový sneh sa môže tešiť aj Bratislava. Sneženie nebude závisieť od nadmorskej výšky, ale od regiónu. Oblasti, ktoré tak ležia severne a západne budú mať sneženie, zatiaľ čo na juhu a východe bude pršať.

Počas soboty sa bude naďalej ochladzovať, no sneženie postupne začne slabnúť a tým sa celá situácia so snehovou kalamitou začne upokojovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd