MAPY: Toľkoto snehu napadá v jednotlivých okresoch Slovenska. Pozrite si aj, kde bude mrznúť

MAPY: Toľkoto snehu napadá v jednotlivých okresoch Slovenska. Pozrite si aj, kde bude mrznúť
Peter Minárik

Zimné počasie sa nezadržateľne blíži na naše územie. V piatok podvečer sa začne výrazne ochladzovať a víkend prinesie zasnežené a mrazivé počasie. Snehové vločky sa môžu opäť objaviť aj v tých najnižších polohách. 

Pred nami je dlho očakávaná zmena, ktorá na naše územie prinesie zimné počasie. To naplno na našom území nastúpi v nedeľu počas popoludnia, no udrží sa niekoľko nasledujúcich dní. Studené počasie by sa malo na Slovensku udržať až do začiatku decembra. Pred nami je tak vlna chladu a dokonca aj snehu.

Kto ešte nemá prezuté, tak by sa mal rýchlo poponáhľať. Od soboty nás totiž na našich cestách čakajú zimné podmienky. V nížinách síce nemusí napadnúť sneh, no teploty budú na celom Slovensku klesať pod bod mrazu.

Ochladzovať sa bude postupne a čakajú nás mrazy

Vzduch, ktorý k nám bude prúdiť sa bude nad naše územie dostávať od severu. Jeho pôvod bude v ďalekom Rusku, no postupovať bude cez Baltské more, kde sa nasýti a na našom území bude vlhší. Keby sa jednalo o kontinentálny vzduch z Ruska, tak teploty by boli hlavne v noci ešte o čosi nižšie. Keďže však vzduch bude vlhší, tak sa bude ochladzovať pomalšie, no napriek tomu nás čakajú tuhé mrazy.

V sobotu počas dňa sa maximálne teploty na našom území dostanú na -2 až +3 °C. Ako môžete vidieť aj na mape, tak na väčšine územia teploty pôjdu počas dňa ešte nad nulu a celodenný mráz sa očakáva iba v najchladnejších regiónoch nášho územia.

očakávané maximálne teploty počas soboty
očakávané maximálne teploty počas soboty

Už počas soboty by hranica sneženia mala poklesnúť aj do nížin, no keďže budú teploty ešte nad nulou, tak snehová pokrývka sa bude vytvárať len na severe. Noc zo soboty na nedeľu bude mrazivá už na celom našom území.

Ešte chladnejšie v porovnaní so sobotou bude v nedeľu. Maximálne teploty vystúpia už len na -4 až +2 °C. Celodenný mráz sa tak očakáva na takmer celom území s výnimkou Východoslovenskej nížiny, juhu stredného Slovenska a na západnom Slovensku.

očakávané maximálne teploty počas nedele
očakávané maximálne teploty počas nedele

Kde bude snežiť a kde napadne najviac snehu?

Počas víkendu nás čaká niekoľko vĺn zrážok. Sneženie sa v rámci jednotlivých vĺn objaví aj v nížinách, no nepôjde o nič významné. Studený a vlhký vzduch od severu je typicky tým, že prináša sneženie na severné návetria hôr a na snehovú pokrývku sa tak môžu tešiť predovšetkým obyvatelia severného Slovenska.

Počas soboty by malo napadnúť na severe krajiny do 5 cm snehu, pričom v oblasti hôr to bude do 10 cm.

očakávaná výška snehovej pokrývky v sobotu večer
očakávaná výška snehovej pokrývky v sobotu večer

Sneženie však bude na severe pokračovať celú noc a aj celú nedeľu. Do nedeľňajšieho večera, sa tak môžu obyvatelia severného Slovenska tešiť na pomerne slušnú snehovú nádielku. Napadnúť by malo do 10 cm snehu, no v oblasti hôr napadne do 20 cm a na severných návetriach hôr môže pripadnúť až cez 30 cm čerstvého snehu.

očakávaná snehová nádielka v nedeľu večer
očakávaná snehová nádielka v nedeľu večer

Zima tak na našom území udrie v plnej sile. Mrazy, a to aj počas dňa, sa očakávajú aj v nižších polohách, no zatiaľ bude snehu pomerne málo. Numerické predpovedné modely však kalkulujú s tým, že zmeniť by sa to mohlo na začiatku budúceho týždňa, kedy nás čakajú výdatnejšie zrážky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd