VIDEO: Marťanské výhľady v Aténach. Saharský prach pohltil denné svetlo

Veronika Salayová

Nie, toto nie sú zábery zo sci-fi filmu, ale z Atén počas včerajšieho dňa. Grécko totiž zaplavila masa saharského prachu, ktorá doslova pohltila všetko denné svetlo a slnečný deň sa zmenil na tmavý oranžový súmrak s veľmi zlou viditeľnosťou.  

Prach zo Sahary sa tentoraz dostal do južného Grécka a veru nebolo ho málo. Obloha nad Aténami sa rýchlo zmenila z modrej presvetlenej oblohy na ponuré odtiene hnedej a oranžovej. 

Takáto intenzita znečistenia ovzdušia saharským prachom nebola v krajine pozorovaná od roku 2018, uviedol Vassilis Amiridis z Národného observatória v gréckom hlavnom meste.

Vassilis Amiridis ďalej uviedol, že prach zo Sahary sa do Grécka dostane v priemere päťkrát do roka, a dodal, že saharský prach putoval z Afriky do Grécka približne 1 000 kilometrov.

 

Marťanské výhľady

Saharský prach sa už niekoľko dní dostáva do južnej časti Grécka, pričom vrchol tejto masy prachu nastal počas včerajšieho dňa. Prach zmenil oblohu nad Aténami a Korintom na tmavo oranžovú a grécke mestá tak začali ponúkať výhľady ako na Marse. 

Prach zo Sahary má, samozrejme, aj negatívne účinky na zdravie a nebezpečný je najmä pre ľudí s ochoreniami dýchacích ciest.

Grécke úrady preto v stredu vydali varovania pred vznikom vážnej smogovej situácie. Lekári hlásili, že v utorok a v stredu sa na pohotovosť v nemocniciach hlásil s dýchacími ťažkosťami zvýšený počet ľudí.

Grécke ministerstvo zdravotníctva odporučilo obyvateľom, aby zostali doma a zdržali sa fyzickej aktivity vonku. Grécka asociácia pľúcnych lekárov uviedla, že africký prach obsahoval aj tie najmenšie častice, ktoré by mohli preniknúť hlboko do pľúc. 

 

Situácia v Grécku sa už zlepšuje

Situácia ohľadom množstva saharského prachu v ovzduší by sa mala od dnešného dňa v Grécku výrazne zlepšovať a vzduch postupne prečisťovať.

Z povrchu púšte Sahara sa do ovzdušia uvoľňuje 60 až 200 miliónov ton minerálneho prachu ročne. Najväčšie čiastočky sa rýchlo vrátia na zem, tie najmenšie sa ovzduším môžu dostať až tisíce kilometrov ďaleko. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Zajtra
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd