Masa bahna zavalila rybársku dedinu. Hlásia mŕtvych aj nezvestných

Masa bahna zavalila rybársku dedinu. Hlásia mŕtvych aj nezvestných
Zuzana Macháčová

Zosuv pôdy zdevastoval rybársku dedinu na juhovýchode Aljašky neďaleko obce Wrangell. Najmenej traja ľudia zomreli a ďalší traja sú nezvestní.

V pondelok došlo k zosuvu pôdy zo strmého, zalesneného úbočia hory na juhovýchode Aljašky. Zosuv pôdy zasiahol úsek diaľnice Zimovia v meste Wrangell a zavalil rybársku dedinu. 

Najmenej traja ľudia zomreli a ďalší traja sú nezvestní, informovali štátne orgány. Záchranné tímy pátrajú pod hormadou hliny po dvoch maloletých a jednom dospelom.

Pri pátraní boli použité lietadlá a drony. Obyvateľov, ktorí žijú v blízkosti, kde sa zosunula pôda, evakuovali, uviedol Mason Villarma, ktorý zastupuje miestne úrady.

K zosuvu pôdy došlo po výdatných dažďoch

Na tri domy padali masy blata a úlomkov stromov, zasypaný bol aj 152 metrov široký úsek cesty. Podľa hovorkyne aljašského ministerstva dopravy, Shannon McCarthyovej, k zrúteniu úbočia došlo po výdatných lejakoch, ktoré v posledných dňoch sužovali juhovýchodnú Aljašku. Silný dážď spôsobil, že pôda bola veľmi nasýtená vodou, a to spôsobilo zosuv.

Wrangell je mesto rybárov a lesníkov s približne 2 000 obyvateľmi. Nachádza sa 250 kilometrov južne od Juneau, hlavného mesta štátu, uviedli úradníci.

Hlavnou cestou v meste je Zimovia Highway, ktorá vedie pozdĺž západnej strany ostrova, na ktorú sa zosunula masa bahna. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd