Masívna erupcia v Indonézii: Sopečný prach stúpa až k stratosfére, hrozí zrútenie časti sopky do mora

Veronika Salayová

V Indonézii došlo k masívnej erupcii sopky Mount Ruang. Indonézske úrady vo štvrtok vydali varovanie pred prílivovými vlnami tsunami a uzavreli aj medzinárodné letisko Kota Kinabalu. 

Indonézska sopka Mount Ruang tento týždeň vybuchla najmenej trikrát, čo si vynútilo evakuáciu 11 000 ľudí. V stredu večer miestneho času vystrelila erupcia sopky popol a prach do výšky viac ako 20 km a pravdepodobne vyvrhla aerosóly až do stratosféry, druhej vrstvy atmosféry.

Satelitné snímky zachytili masívnu erupciu okolo 20:00 v stredu miestneho času, ktorá vystrelila popol a prachdo výšky približne 20 km. To je zhruba dvojnásobok nadmorskej výšky, v ktorej lietajú komerčné lietadlá.

Na povrchu sa popol pohyboval na severozápad, ale vo vyšších nadmorských výškach sa pohyboval sopečný prach na východ. Keď sa sopečné aerosóly dostanú do stratosféry, môžu mať nepatrný vplyv na klímu Zeme. 

 

Platí najvyššia pohotovosť

Indonézska národná agentúra pre zvládanie katastrof zverejnila, že situácia zodpovedá úrovni 4, pričom 4 je najvážnejšia. V dedine Laingpatehi sa objavili správy o páde popola a problémoch s komunikáciou. Indonézske úrady vyzvali obyvateľov a turistov, aby zostali aspoň 4 kilometre od sopky.

Zároveň sa odborníci obávajú sa tiež, že časť sopky by sa mohla zrútiť do mora, čo by spôsobilo vlnu tsunami. Ak by sa tak stalo, bola by to veľká katastrofa, ktorá by postihla aj okolité indonézske ostrovy. 

Nad sopkou udreli tisícky bleskov

Erupcia okrem iného spôsobila aj mohutné blesky, ako sa to niekedy stáva v prípade silných sopečných výbuchov. Trenie medzi časticami popola má za následok oddelenie náboja, čím vznikajú statické výboje vo forme bleskov.

blesky nad sopkou
blesky nad sopkou, zdroj: CNN

Chris Vagasky, manažér Wisconsin Environmental Mesonet, siete staníc na monitorovanie počasia a pôdy v celom štáte, oznámil, že v súvislosti s erupciou Ruang bolo detekovaných takmer 4 000 bleskov.

 

Sopka je súčasťou indonézskej provincie Severné Sulawesi v súostroví Sangihe Islands. To znamená, že je asi 60 míľ severo-severovýchodne od Manada, hlavného mesta provincie.

Indonézia, rozľahlé súostrovie, zažíva častú seizmickú a vulkanickú aktivitu vzhľadom na svoju polohu na tichomorskom Ohnivom kruhu – oblúku, na ktorom sa stretávajú tektonické platne a ktorý sa tiahne od Japonska cez juhovýchodnú Áziu po tichomorskú panvu.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Oblačno
20 °C / 3 °C
Hermína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd