Masívna slnečná erupcia vyvolá ultrafialovú polárnu žiaru na Marse. Zemi sa tentoraz vyhne

Masívna slnečná erupcia vyvolá ultrafialovú polárnu žiaru na Marse. Zemi sa tentoraz vyhne
Veronika Salayová

Na Slnku došlo k ďalšej masívnej erupcii, ktorá vyslala výron koronálnej hmoty do vesmíru. Tento prúd nabitých častíc tentoraz zasiahne Mars. Pôjde o priamy zásah do Červenej planéty. 

Slnko je v posledných rokoch mimoriadne aktívne, keďže sa blíži k svojmu maximu. Počas tohto aktívneho obdobia dochádza na Slnku k početný slnečným erupciám.

Pri erupcii sa časť nabitých častíc dostane do vesmíru a tento tzv. výron koronálnej hmoty putuje vesmírom prostredníctvom slnečných vetrov.

Ak náhodou tento prúd narazí na prekážku v podobe blízkych planét, tak dôjde k interakcii s danou planétou. Tentoraz sa tak udeje, ale nie na našej planéte. 

Špecializovaná stránka pre vesmírne počasie SpaceWeather informuje, že masívny výron koronálnej hmoty mieri na Mars a zasiahne ho v pondelok 11. decembra. Modely NASA naznačujú priamy zásah do tejto planéty a náraz s veľkou pravdepodobnosťou vyvolá rozsiahle ultrafialové polárne žiary na Marse.

Naruší sa aj časť atmosféry Marsu

Pôjde o tzv. protónovú polárnu žiaru, ktorá vzniká, keď protóny slnečného vetra (čo sú atómy vodíka zbavené svojich osamelých elektrónov intenzívnym teplom) interagujú s hornou vrstvou atmosféry na dennej strane Marsu. 

Keď sa približujú k Marsu, protóny prichádzajúce so slnečným vetrom sa transformujú na neutrálne atómy a keď tieto atómy zasiahnu atmosféru, časť ich energie začne vyžarovať ultrafialové svetlo.  

Prúd nabitých častíc bude taký silný, že zároveň naruší aj časť atmosféry Marsu. Mars na rozdiel od Zeme nemá globálne magnetické pole, ktoré obklopuje celú planétu. Namiesto toho má Mars magnetické polia v tvare dáždnika, ktoré objavujú hlavne na južnej pologuli. 

Tieto „dáždniky“ sú pozostatkami starovekého globálneho poľa, ktoré sa rozpadlo pred miliardami rokov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd