Masívny zosuv pôdy na Filipínach: Spod nánosov bahna po 60 hodinách vytiahli preživšie dieťa

Masívny zosuv pôdy na Filipínach: Spod nánosov bahna po 60 hodinách vytiahli preživšie dieťa
Dominik Cenkner

Úrady na juhu Filipín uviedli, že v piatok sa podarilo „zázračne zachrániť“ mladé dievča, ktoré vytiahli zo smrteľného zosuvu pôdy. Zároveň sa obnovili záchranné práce pre viac ako 110 ďalších ľudí, ktorí sú už niekoľko dní nezvestní.

Vláda provincie Davao de Oro vo svojom vyhlásení na Facebooku uviedla, že najmenej 11 ľudí v utorok zahynulo, keď sa po intenzívnych dažďoch zosunula pôda v Maco vrátane odľahlej zlatokopeckej dediny Masara na ostrove Mindanao.

Viac ako 1 100 rodín bolo poslaných do evakuačných centier, uviedla provinčná vláda. Na margo zachráneného dievčaťa vláda uviedla, že je v stabilizovanom stave.

 

„Jej záchrana je znamením nádeje.“ Vyhlásila to guvernérka provincie Davao de Oro, Dorothy Gonzaga.

Ťažké chvíle pre rodiny nezvestných

Rodiny nezvestných trpeli mučivým čakaním na obnovenie pátrania po tom, ako bolo pátranie vo štvrtok pozastavené. Stalo sa tak kvôli obmedzenej viditeľnosti a ďalším zosuvom.

Obyvateľ Wilfredo Pilones vo štvrtok pre štátnu televíziu PTV povedal, že dlhé čakanie na správy o jeho nezvestnom synovi sa stalo neznesiteľným. „Záchranná akcia trvá dlho,“ povedal. „Ostanú zasypaní ešte hlbšie.“

Región je bohatý na suroviny, surové kovy sú pochované pod rozľahlými horskými vysočinami posiatymi poľnohospodárskymi dedinami. Letecké fotografie, ktoré urobila armáda, ukázali obrovské plochy pôdy pokryté bahnom pozdĺž kľukatej rieky, ktorá preteká cez baňu a obklopuje dedinské chatrče.

 

Medzi nezvestnými je najmenej 45 zamestnancov miestnej spoločnosti Apex Mining, ktorá uviedla, že zosuv zavalil pracovníkov čakajúcich v autobusoch na odvoz z bane. Podľa Národného úradu pre katastrofy si silné dažde na ostrove Mindanao od konca januára vyžiadali viac ako 20 obetí na životoch v dôsledku záplav a zosuvov pôdy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd