Menej paradajok, vína či parmezánu. Vysychajúca rieka Pád ohrozuje taliansku ekonomiku

Veronika Salayová

V severnom Taliansku je situácia ohľadom vody veľmi vážna. Vláda v Ríme vyhlásila pre vodnú krízu aj stav núdze. Deficit vody navyše vážne ohrozuje produkciu vína, rajčín aj typických talianskych syrov. 

Talianska vláda vyhlásila výnimočný stav v piatich regiónoch Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardsko, Piemont a Veneto pre sucho spôsobené nedostatkom dažďa a stúpajúcimi teplotami.

Severotalianske mestá ako Verona a Pisa, kde žije spolu takmer 350 000 ľudí, začali v sobotu prideľovať pitnú vodu. Voda sa v týchto mestách už nemôže používať na polievanie záhrad, umývanie áut, napúšťanie bazénov alebo iné činnosti, ktoré nie sú nevyhnutne potrebné pre ľudské potreby. Tieto opatrenia budú platiť do 31. augusta.

Rieka Pád, ktoré je najdlhšia rieka v Taliansku a v jej povodí žije 17 miliónov ľudí, teda jedna tretina celkovej populácie, vysychá a je na rekordne nízkej úrovni. Takéto sucho v povodí rieky nebolo najmenej 70 rokov. Do rieky navyše presakuje morská voda, ktorá nie je vhodná na poľnohospodárske využitie a ohracuje celú ekonomiku. 

„Existujú dve kategórie príčin tejto vodnej krízy: Jednou z nich je deficit zrážok za posledné tri roky. Bola nízka úroveň zrážok, samozrejme, nielen tento rok, ale aj predchádzajúce roky. Prispieva k tomu aj všeobecný nárast teplôt; niet pochýb o tom, že zmena klímy má vplyv,“ uviedol taliansky premiér Mario Draghi. 

Situácia je výsledkom klimatických zmien a globálneho otepľovania. V Taliansku už asi 4 mesiace poriadne nepršalo a krajina sa zmieta vo vysokých horúčavách. 

Syry, rajčiny aj víno v ohrození

Rieka Pád a okolité povodia sú zároveň veľmi dôležitá pre poľnohospodárstvo a chov dobytka a tento vodný deficit sa už prejavuje v celkovom hospodárstve Talianska. 

Sucho napríklad už zdevastovalo taliansku úrodu ryže a zničilo takmer 30 % celkovej úrody. Devastácia úrody ryže prichádza v obzvlášť bolestivom období pre priemysel, pretože sa v krajine znížia výsadbu semien o 10 000 hektárov v dôsledku enormného zvýšenia výrobných nákladov, spôsobeného vojnou na Ukrajine. 

Okrem talianskej ryže sa nedostatok vody premietne aj do pestovania talianskych rajčín, ktoré sú pre túto krajinu jedným z typických symbolom talianskej gastronómie či obľúbeného syru parmezán, pretože výrobcovia parmezánu sa obávajú, že nebudú môcť nakŕmiť svoje kravy v dôsledku nedostatku obilnín a vody.

Podľa výskumných expertov sa úroda krmovín, jačmeňa a obilia tento rok zníži o 30 až 40 %. Zhorší sa aj rast spotrebiteľských cien potravín a výrobných nákladov poľnohospodárov. Výrazne ovplyvnená môže byť aj produkcia lieskových orechov či talianskeho vína.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd