Mestá utíchli, seizmometre zaznamenali výrazný pokles vibrácií

Veronika Salayová

Seizmometre po celom svete zaznamenali výrazný pokles vibrácií, ktoré súvisia s obmedzeniami ohľadom šírenia pandémie koronavírusu.

Masívny pokles vibrácií zachytili detektory seizmického hluku takmer po celom svete. Odborníci tvrdia, že od času, kedy začali platiť rôzne obmedzenia v Európe, Austrálii a Amerike, hladina hluku sa výrazne znížila, informuje Nature.

Seizmometre sa používajú na monitorovanie zemetrasení. Seizmológovia tvrdia, že pokles ľudského hluku uľahčuje počúvanie menších a vzdialenejších zemetrasení.

Táto zmena úrovne vibrácií je priamym dôsledkom toho, že ľudia trávia viac času doma a vlády zaviedli viaceré opatrenia kvôli pandémii Covid-19.

Výrazný pokles seizmického hluku zachytili zariadenia v metropolách ako napríklad Paríž, Brusel Londýn či Los Angeles.

Takéto nižšie hladiny hluku, ktoré sú zaznamenané v posledných týždňoch, sú podobné hodnotám, ktoré pozorovali seizmometre počas Vianoc, ale s tým rozdielom, že trvajú dlhšie.

Graf ukazujúci pokles seizmického hluku v Los Angeles, autor: Celeste Labedz. Zdroj: AlertaGeo
Graf ukazujúci pokles seizmického hluku v Los Angeles, autor: Celeste Labedz. Zdroj: AlertaGeo

Seizmológovia na druhej strane môžu odstránením „ľudí z rovnice“ kategorizovať ďalšie prírodné zvuky, vďaka čomu môže byť detekcia zemetrasenia spoľahlivejšia.

Vedci túto situáciu z hľadiska skvalitnenia detekcie vítajú.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd