Meteorologické LETO začína. Odštartuje búrkami a nie príliš letným počasím

Ema Bazhaykin

Dnešný deň sa nenesie len v znamení sviatku detí, ale je aj prvým dňom meteorologického leta. Príjemným počasím nás však nepoteší.

Dnešným dňom začína na severnej pologuli meteorologické leto. Obdobie od 1. júna do 31. augusta je charakterizované ako meteorologické leto, zatiaľ čo astronomické leto začne až o tri týždne.

Meteorológovia si to takto určili kvôli lepšiemu spracovaniu údajov. Astronomické leto začne letným slnovratom, ktorý tento rok nastane 20. júna, pričom tento deň je zároveň aj najdlhším dňom v roku.

Prvý deň meteorologického leta nás však veľmi nepoteší a veľa radosti neprinesie ani deťom k Medzinárodnému dňu detí. Búrlivé počasie, ktoré je už za dverami, bude do večera organizátorom komplikovať podujatia po celom Slovensku.

 

Dnes nás čakajú intenzívne búrky

Nad našou oblasťou sa nachádza tlaková níž, ktorej stred je nad Českom a obtáča sa okolo nej rozsiahle zrážkové pole, ktoré dnes zhorší povodňovú situáciu na juhu Nemecka.

Zatiaľ čo v Nemecku a na západe Česka bude pršať, východná časť strednej Európy vrátane Slovenska dnes zažije veľmi búrlivé počasie, ktoré vlastne už začalo.

Búrky sa objavili už v skorých ranných hodinách na juhovýchode Slovenska, na chvíľu sa situácia upokojila, no búrky sa opäť hlásia o slovo a v nadchádzajúcich hodinách ešte naberú na intenzite. Už krátko pred 11:00 hod. sa rozbieha búrková činnosť na západnom Slovensku, ktorá prichádza z juhu.

 

Na strednom a východnom Slovensku sa očakávajú búrky počas celého dňa, pričom viazané by mali byť predovšetkým na orografiu.

Očakáva sa, že najnebezpečnejšia situácia dnes bude panovať na krajnom juhovýchode, kde sú veľmi dobré podmienky pre možný vznik superciel. Supercela sa môže vyskytnúť v oblasti východného Maďarska, juhovýchodného Slovenska či západnej Ukrajiny.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd