Meteorológovia varujú: Napadnúť má až 40 cm snehu

Meteorológovia varujú: Napadnúť má až 40 cm snehu
Ema Bazhaykin

Meteorológovia varujú pred mrazivým piatkovým ránom a snežením, ktoré do horských oblastí v Česku môže priniesť až 40 centimetrov nového snehu. 

Plánujete cestovať k susedom do Česka? Nezabudnite na zimné pneumatiky a ostražitosť na cestách! Piatkové ráno tu totiž bude poriadne mrazivé a v niektorých oblastiach napadne až 40 cm čerstvého snehu.

 

Noc zo štvrtku na piatok bude mrazivá na väčšine územia. Výstraha bola vydaná pre celú Českú republiku s výnimkou Ústeckého kraja, Prahy a častí Stredočeského kraja.

Tam by sa mala teplota v dvoch metroch nad zemou udržať nad bodom mrazu. Ako ale dodáva Český hydrometeorologický ústav, pri zemi bude mrznúť aj v týchto oblastiach.

Pozor by si mali dať záhradkári aj vodiči na cestách

Teploty budú najčastejšie klesať k -2 °C, vo východnej polovici územia až k -4 °C. Hrozí, že mráz poškodí vegetáciu a prívaly snehu budú komplikovať dopravu.

 

 

 

V piatok a sobotu bude postupovať cez Nemecko a Poľsko tlaková níž, ktorá prinesie na územie Česka sneženie. Snežiť začne v piatok ráno na juhozápade Šumavy a severných hôr, a do sobotného rána pripadne ďalších 25 cm.

Neskôr by malo ísť najmä o snehové prehánky, ktoré skončia až v nedeľu v noci a na horách pripadne ďalších 20 cm snehu. Najvyššie úhrny možno očakávať na severnom návetrí pohraničných hôr.

Varovanie bolo v tejto súvislosti vydané pre časti Juhočeského, Plzenského, Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Královohradeckého a Pardubického kraja. Na Šumave napadlo vyše 10 cm snehu už vo štvrtok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky
26 °C / 9 °C
Galina
Sobota
Skoro jasno
27 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd