Meteorológovia varujú pred návratom zimy a sneženia. Hrozí, že sa sneh vráti aj na Slovensko

Meteorológovia varujú pred návratom zimy a sneženia. Hrozí, že sa sneh vráti aj na Slovensko
Peter Minárik

Stredu čaká našu oblasť výnimočné počasie. Bude sa presúvať tlaková níž, čo výnimočné samo o sebe nie je, no zaujímavé bude to, že sa okolo tejto tlakovej níže budú miešať teplotne výrazné vzduchové hmoty. Čo nás presne čaká, je ešte nejasné, a to z dôvodu, že stred tlakovej níže postúpi priamo cez Slovensko.

Aprílové počasie prináša na naše územie skutočné vrtochy počasia. Uplynulý víkend priniesol na Slovensko návrat zimy a sneh napadol predovšetkým na horách, no vyskytol sa aj v obývaných oblastiach na severe Slovenska.

Západne od nášho územia však mali snehu oveľa viac. Naši českí susedia zaznamenali na Šumave a na Krkonošiach až takmer 50 cm nového snehu. Najviac snehu evidujú na šumavskej stanici Blatný vrch, vo výške 1 350 m n. m, kde napadlo 50 cm. Druhá najvyššia snehová pokrývka leží na stanici Plechý (1 344 m n. m.), a to 45 cm. Krkonošská stanica Černá hora (1 297 m n. m.) eviduje 35 cm a Labská bouda (1 320 m n. m.) až 31 cm.

Veľmi veľa snehu evidujú aj v Alpách, a to predovšetkým na severných návetriach, kde taktiež napadlo viac ako 50 cm snehu.

 

Hrozí ďalšie sneženie

V nadchádzajúcich dňoch nám pritom hrozí ďalšie sneženie. Konkrétne streda bude mimoriadne zaujímavá. Z Jadranu bude cez Balkán postupovať smerom nad Slovensko tlaková níž, ktorá prvé zrážky prinesie už v utorok večer. Vo večerných hodinách tak očakávajte od juhu postupne dážď.

Stred tlakovej níže by mal postupovať v priebehu stredy priamo cez stredné Slovensko a Tatry nad centrálne Poľsko a tu to začne byť veľmi zaujímavé. Tlaková níž prinesie na naše územie najmä výdatný lejak, avšak aktuálne do Európy prúdi chladný vzduch od severu. Zároveň však okolo tlakovej níže bude prúdiť od juhu aj teplejší vzduch.

Tlaková níž tak na naše územie prinesie výrazné teplotné rozhranie. Zatiaľ čo na západnej a severozápadnej strane tlakovej níže bude chladno a hrozí sneženie, tak na východnej a juhovýchodnej strane tlakovej níže hrozí veľmi dynamické počasie, ktoré môže priniesť aj búrky.

 

Inými slovami, severozápadné a západné časti Slovenska sa budú nachádzať v studenom vzduchu, zatiaľ čo južné a východné časti krajiny budú v teplejšom sektore. Všetko to však bude závisieť od presnej trajektórie tlakovej níže. Ako informoval aj ČHMÚ, stále platí nejednoznačnosť situácie. Veľmi dôležité totiž bude, kadiaľ presne stred tlakovej níže bude postupovať, no ak by sa potvrdili aktuálne predpovede, že stred tlakovej níže postúpi cez stredné Slovensko k severu, tak severozápadné okresy Slovenska by mohlo zasiahnuť sneženie.

očakávaná výška snehu
očakávaná výška snehu, zdroj: ČHMÚ

Napadne sneh?

Zrejme až v utorok popoludní budeme vedieť presne, ako to dopadne, no situácia vyzerá tak, že Česko, Rakúsko aj Poľsko budú v chladnom vzduchu a aj v nižších polohách sa môže vyskytovať sneženie, no sneh napadne predovšetkým na horách. Napríklad na Vysočine či na Morave by mohlo napadnúť až 15 cm, no na severných návetriach Jeseníkov a Orlických hôr môže napadnúť až do 30 cm snehu.

Model Aladin však včera počítal aj s tým, že niekoľko centimetrov môže napadnúť aj na krajnom severozápade. Napríklad v oblasti Kysúc či Myjavy počíta so snežením s úhrnom okolo 10 cm.

očakávaná výška nového snehu
očakávaná výška nového snehu, zdroj: ČHMÚ

Triezvejšie predpovede však hovoria o tom, že na severozápade bude síce najchladnejšie a hranica sneženia bude ležať najnižšie, no aktuálne to vyzerá, že hranica sneženia poklesne na 700 metrov, v stredu v Trenčianskom a v Žilinskom kraji lokálne až pod 500 metrov.

Sneženie v nižších polohách teda príliš nehrozí, no, naopak, na horách by sme mohli byť svedkami pomerne výraznejšieho sneženia, ktoré by mohlo priniesť niekoľko centimetrov nového snehu. Situáciu však budeme v priebehu utorka upresňovať. Určite však počas stredy počítajte s výdatným dažďom, ktorý zasiahne mnohé regióny Slovenska. Viac nájdete vo výstrahe >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd