Mieri k nám kométa ATLAS. Vieme, kde ju hľadať a ako ju pozorovať

Veronika Salayová

Mieri k nám novoobjavená kométa, ktorá bude pomerne dobre viditeľná na oblohe počas celého júla. Kde ju hľadať? 

Pre všetkých milovníkov vesmírnych javov máme dobrú správu. Počas júla budeme môcť na oblohe pozorovať novoobjavenú kométu.

Kométa  s označením C/2023 E1 ATLAS bude pomerne ľahko rozpoznateľná pre pozorovateľov nočnej oblohy na celej severnej pologuli, takže ju môžeme vidieť aj zo Slovenska.

Už mieri k nám

Už zajtra 1. júla sa najviac priblíži k Slnku a potom si to zamieri bližšie k Zemi. Následne bude kométa viac a viac žiariť a okolo 17. júla sa kométa bude blížiť k svojej maximálnej jasnosti.

Kométa bude pomerne dobre viditeľná vysoko na oblohe počas celého júla blízko súhvezdia Malého voza. Ak sa rozhodnete hľadať na oblohe túto kométu, nájdete ju tak, že bude mať zelenkavý nádych. 

Nečakajte však, že uvidíte jasne zelenú guľu s výrazným chvostom. Na oblohe totiž nebude natoľko jasná a kométu nájdete skôr tak, že na oblohe sa bude javiť skôr akozahmlená zelenkavá škvrna.

Ďalekohľadom bude jasnejšia

Ak si však budete chcieť vychutnať naplno, budete potrebovať ďalekohľad. S ďalekohľadom sa trpezlivým pozorovateľom naskytnú veľmi pekné pohľady na túto kométu.

Napríklad lovec komét a amatérsky astronóm Taras Prystavski zachytil túto kométu z púšte Veľkej panvy v Utahu 23. júna pomocou ďalekohľadu.

Podarilo sa mu ukázať v jasných detailoch charakteristickú zelenú žiaru kométy ATLAS. Vyzerá takto nádherne ! 

Foto: Taras Prystavski/Twitter
Foto: Taras Prystavski/Twitter
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd