Mieri k nám prah zo Sahary. Už zajtra pokryje väčšinu Slovenska

Mieri k nám prah zo Sahary. Už zajtra pokryje väčšinu Slovenska
Veronika Sádovská

Saharský prach si to znova namieril do Európy. Už zajtra začne pokrývať naše územie spolu so zrážkami.

Ďalšia vlna prachu zo Sahary, ktorý sa dostal do atmosféry, už mieri do Európy a dostane sa aj k nám. Už počas večerných hodín a hlavne zajtra postupne pokryje spolu so zrážkami naše územie.

Aktuálne sa vzduchová hmota spolu s prachom a pieskom zo Sahary nachádza nad Balkánom, kde spolu so zrážkami padá na zem. Počas nasledujúcich 48 hodín teplý vzduch prichádzajúci od Stredozemného mora pokryje väčšinu Balkánskeho polostrova, no okrem očakávaného oteplenia bude vzduchová hmota nasýtená vysokým množstvom prachu zo Sahary.

 

Tam však svoju púť neskončí, už v noci postúpi hlbšie do vnútrozemia Európy a dostane sa až k nám. Okrem nás sa dostane aj nad väčšinu územia Česka a juh Poľska. Najsilnejšie koncentrácie budú však na západe Ukrajiny.

Dostane sa aj na Slovensko

Ak ste sa chystali umývať autá či okná, ešte chvíľu počkajte. Práve zajtra totiž spolu so zrážkami bude padať aj prach, ktorý mierne znečistí práve karosérie áut, okenné parapety a predmety, ktoré sa nachádzajú vonku.

Prach zo Sahary nad Slovenskom počas 11. 3. 2024
Prach zo Sahary nad Slovenskom počas 11. 3. 2024, forecast.uoa.gr

Nebude to však nič extrémne, koncentrácia prachu nad väčšinou nášho územia bude podľa aktuálnych predpovedí modelu SKIRON len okolo 1-10 mikrogramov na meter kubický. Znečistenie bude teda len minimálne.

Prach sa k nám dostane už večer

Vzduchová hmota spolu so saharským prachom sa začne nad naše územie dostávať už dnes večer v minimálnych koncentráciách na sever Slovenska. Počas noci sa už dostane na celú západnú polovicu nášho územia a zajtra od rána pokryje už celú plochu Slovenska.

 

Najvyššie koncentrácie sa očakávajú na krajnom východe Slovenska, kde môžu vystúpiť až na 80 mikrogramov na meter kubický. Táto koncentrácia už môže spôsobiť aj väčšie znečistenie. V prípade jasného počasia by bol prach viditeľný pri východe či západe Slnka ako zaujímavé sfarbenie oblohy, to však zajtra neočakávame.

Vzduchová hmota bude ešte aj počas utorka zotrvávať nad našim územím, ale už len nad východom Slovenska a počas dňa naše územie úplne opustí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd