Austrálski vedci robili podrobný výskum v rôznych vzorkách potravín a zistili, že v niektorých z bežne dostupných potravín sa nachádzajú mikroplasty. V ktorých ich výskumníci našli?
Austrálski vedci zistili, že ryža obsahuje najviac mikroplastov zo všetkých skúmaných druhov potravín.
„Všetky naše vzorky, bez ohľadu na obal a výrobcu mali určitú úroveň plastu,“ povedal Dr. Jake O'Brien z Queenslandskej univerzity.
100-gramová porcia nevarenej ryže obsahovala 3 až 4 miligramy mikroplastov a instantná ryža obsahovala až 13 miligramov.
Jedným zo zdrojov kontaminácie ryže je obal, ale mikroskopické kúsky plastu sa do ryže dostanú aj inými spôsobmi.
Ku kontaminácii mikroplastmi dochádza tiež počas kultivačného procesu a pri spracovaní ryže pred zabalením do vrecka.
Jediným spôsobom, ako znížiť mikroplasty o 20 až 40 percent, je ryžu pred varením jednoducho umyť, odporúčajú austrálski vedci.
Mikroplasty sa našli aj v ďalších bežných potravinách. Vedci ich našli vo výrobkoch, ako sú mäkkýše, pivo či dokonca soľ.
„V tejto fáze nevieme o zdravotných dôsledkoch konzumácie mikroplastov v potravinách, ale domnievame sa, že existujú riziká,“ dodal Dr. O'Brien.