Miliarda jednorázových rúšok a rukavíc skončila v oceánoch

Veronika Sádovská

Pandémia má svoj dosah aj na životné prostredie. Viac ako miliarda a pol rúšok a rukavíc skončili vo svetovom oceáne.

Za celý tento rok sa dostalo do morí a oceánov vyše 1,5 miliardy jednorázových chirurgických rúšok a rukavíc, ktoré sú vyrobené prevažne z plastového materiálu. To znamená približne o 4 860 až 6 240 metrických ton odpadu viac ako vlani. 

Rozpad jedného rúška v prírode trvá približne 450 rokov. Avšak aj po rozpade zostanú v prírode vo forme mikroplastov, ktoré sa dostávajú do tiel rastlín, živočíchov a cez ich aj do nás. 

Organizácia OceansAsia použila na tento svoj výpočet približný odhad, že asi 3% masiek z vyrobených 50 miliárd skončia v oceáne. Ich priemerná hmotnosť je okolo 3-4 gramov. To teda znamená asi 1,56 miliárd len tvárových masiek.

Osobné ochranné pomôcky, ktoré teraz vo zvýšenej miere používame, hlavne rúška a rukavice, spôsobili aj obrovský trhový dopyt. Stále najviac sa používajú tie jednorázové nielen medzi zdravotníckym personálom, ale aj bežnými ľuďmi. 

Nie všetky ale skončia riadne znehodnotené, v lepšom prípade v spaľovniach odpadov, v tom horšom na skládkach a v najhoršom priamo na zemi či vo vode. Tieto rúška, ktoré sú vyrábané prevažne z plastov spracovaných za tepla, sa nemôžu recyklovať práve kvôli možnej kontaminácii. 

Organizácia vyzýva ľudí, aby používali hlavne znovupoužiteľné a vyprateľné rúška vždy, pokiaľ nie je nevyhnutné nosiť to jednorázové. 

Rovnako vyzývajú vlády, aby svojim občanom vysvetľovali možnosť použitia takýchto rúšok a vydávali správne pokyny na ich použitie a materiály vhodné na ich výrobu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd