MIMORIADNE: Slovensko zasiahlo jedno z najsilnejších zemetrasení v histórii. Padali obrazy a hlásia výpadky elektriny

MIMORIADNE: Slovensko zasiahlo jedno z najsilnejších zemetrasení v histórii. Padali obrazy a hlásia výpadky elektriny
Peter Minárik

Slovensko o 20:23 sa doslova otriaslo v základoch. Východné Slovensko zasiahlo silné zemetrasenie, ktoré má predbežnú magnitúdu 5.0. Po zemetrasení hlásia výpadky v dodávkach elektrickej energie a vyplašených ľudí. Predbežne nie sú hlásení zranení ľudia. 

Príjemnú, pondelkovú pohodičku zmenil o 20:23 strach a obavy. Slovenskom otriaslo zemetrasenie, ktoré bolo veľmi silné a zapíše sa do histórie. Ide o jedno z najsilnejších zemetrasení v novodobej histórii Slovenska.

K zemetraseniu došlo presne o 20:23 zhruba 18 km severozápadne od Humenného a 56 kilometrov severovýchodne od Košíc v hĺbke 10 km. Epicentrum sa nachádza neďaleko Giraltoviec, pri vodnej nádrži Domaša.

epicentrum zemetrasenia
epicentrum zemetrasenia, zdroj: EMSC

Na geologické podmienky Slovenska ide o pomerne silné zemetrasenie. To je podľa Európsko-stredomorského seizmického centra predbežne charakterizované o sile s magnitúdou 5.0.

Padali obrazy, ľudia vybiehali z domov

Silné zemetrasenie prakticky cítili na celom východnom Slovensku a na časti stredného Slovenska. Podľa dát cítili zemetrasenie v okruhu 200 kilometrov od epicentra a mohlo ho cítiť až 6 miliónov ľudí, nachádzajúcich sa na Slovensku, v Poľsku, v Maďarsku a na Ukrajine.

Naši čitatelia nám hlásia, že počas zemetrasenia padali zo stien obrazy a z políc padali poháre a ďalší nábytok. Ľudia v panike vybiehali zo svojich domov. Takto vybiehali v obci Kobylnice v okrese Svidník.