Mimoriadne teplé počasie vystriedalo prudké ochladenie. Na horách hrozia lavíny

Mimoriadne teplé počasie vystriedalo prudké ochladenie. Na horách hrozia lavíny
Dominik Cenkner

Kým ešte včera teplota po 14. hodine stúpala na +27 °C v najteplejších lokalitách, dnes je o poznanie chladnejšie. Na sever Slovenska sa navyše vrátila zima, pričom sneženie spôsobilo problémy na cestách. A problémy môžu spôsobovať aj lavíny na horách.

Dopoludňajšie sneženie potrápilo vodičov v okolí Demänovskej Doliny, Štrby či Čertovice. Množstvo ľudí práve dnes cestuje po sviatkoch za prácou či školou, takže dnešné počasie im veľmi neprialo, resp. na strednom a východnom Slovensku stále nepraje.

Niektorí si však dovolenku predĺžili na celý týždeň a rozhodli sa tráviť tieto dni na horách. Práve oni by sa mali mať na pozore, po výraznom ochladení totiž hrozia lavíny.

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách je na utorok vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Po mimoriadne teplom období prišlo prudké ochladenie spojené s výdatnými zrážkami, nad 1200 metrov snehovými. Informoval priniesla TASR, ktorá cituje Pavela Krajčího zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

 

Hrozí uvoľnenie viacerých druhov lavín

„Napadnúť môže do 20 centimetrov nového snehu. Nebezpečné bude hlavne rozhranie nového a starého snehu. Nebezpečenstvo hrozí najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení,“ priblížil Krajčí.

Na svahoch s trávnatým podkladom vo všetkých orientáciách hrozia aj kĺzavé lavíny. Tie môžu dosiahnuť veľké rozmery.

Snehová pokrývka bola v uplynulých dňoch v celom profile premočená, situácia sa podľa Krajčího výrazne zmení. Podotkol, že výrazné ochladenie spôsobí stuhnutie zmrznutie povrchu snehu. V hlbších vrstvách ostane mokrý.

V Malej Fatre sa nachádzajú už iba snehové polia v najvyšších častiach pohoria, preto je tam vyhlásený iba prvý stupeň lavínového nebezpečenstva, ktorý predstavuje malú hrozbu. „Pribudnúť by tam malo iba do desať centimetrov nového snehu,“ dodal Krajčí.

 

Podrobnejšie informácie o počasí na nasledujúce dni nájdete na našom webe, konkrétne v sekcii predpoveď počasia. Tam sú pre vás k dispozícii dáta až na 15 dní vopred.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd