Misia podobná tej z filmu Armageddon. Dnes ju odštartovala NASA

Dominik Cenkner

Vo filme Armageddon išli zničiť asteroid. V misii Dart, ktorú dnes úspešne odštartovala NASA sa asteroid pokúsia odraziť.

Nie je tajomstvom, že prípadný stret našej planéty s vesmírnym telesom by mohol skončiť katastrofou. Americká vesmírna agentúra NASA dnes zahájila svoju prvú misiu, ktorá dostala označenie DART. Jej cieľom je otestovať možnosti ovplyvnenia dráhy letu planétky nárazom.

Do misie sa zapojila aj spoločnosť SpaceX, ktorej raketa Falcon 9 odštartovala dnes o 07:21 SEČ z Vandenbergovej základne amerických vesmírnych síl v Kalifornii. Do kozmu úspešne vyniesla aparát, ktorý na jeseň budúceho roka dorazí k binárnemu systému planétky Didymos.

NASA už medzičasom potvrdila, že štart prebehol úspešne. Jej priamym cieľom je malý mesiac Dimorphos, ktorý okolo asteroidu obieha. Náraz o rýchlosti 6,6 kilometrov za sekundu by mal podľa predpokladov vedcov oblety tohto menšieho telesa o priemere okolo 160 metrov pozmeniť, a tým aj ovplyvniť trajektóriu 780 metrov veľkého Didymosu.

Odtiaľ aj názov DART

Práve vzhľadom k zámeru tejto misie, ktorej náklady dosiahli 330 miliónov dolárov, vzišlo jej označenie DART. Ide o skratku plného názvu Double Asteroid Redirection Test (skúška presmerovania dvojplanétky), slovo v angličtine pritom znamená šípka.

Binárny systém Didymos pritom pre Zem momentálne nebezpečenstvo nepredstavuje. Vybraný bol len k otestovaniu možností ovplyvňovania trajektórie telies pomocou kinetickej energie, teda nárazom.

Sonda DART, zdroj: NASA
Sonda DART, zdroj: NASA

Misia spojená s filmami Armageddon, ale aj Star Wars

Výsledok misie DART budú skúmať odborníci predovšetkým pomocou teleskopov na Zemi. Cenné údaje im však poskytne aj malý taliansky satelit LICIA, ktorý sa od impaktného aparátu včas oddelí a bude celý manéver dokumentovať.

Satelit je vybavený dvoma snímačmi, ktoré dostali mená Luke a Leia. Ide o narážku na populárnu vesmírnu ságu Star Wars.

Čo bude ďalej?

Účinnosť tohto projektu bude skúmať samostatná misia, ktorá dostala pomenovanie Hera. Európska kozmická agentúra (ESA), by ju mohla odštartovať v roku 2023 či 2024.

Jej súčasťou bude vyslanie dvoch malých satelitov, ktoré budú asteroidy skúmať a zrejme na nich aj pristanú. Na príprave jedného z nich sa podieľajú aj českí odborníci.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd